Poslanka poslanske skupine SDS Anja Bah Žibert je na izredni seji državnega zbora opozorila na okoljski kriminal enormnih razsežnosti, ki se dogaja v Ljubljani.

Poudarila je, da gradnja kanala C0 že od samega začetka pušča prstne odtise, ki nedvoumno kažejo, da je s tem projektom toliko narobe, da bi ga v vsaki državi, v kateri veljajo vsaj osnovni pravni standardi, takoj ustavili.

Celotno stališče z argumentacijo,  ki ga je na izredni seji predstavila Anja Bah Žibert, objavljamo v nadaljevanju.

Zakaj smo in zakaj je še potrebno govoriti o nedopustni gradnji kanala C0 nad ljubljanskim vodonostnikom?

Zato kolegice in kolegi, ker Janković dela. A pazite. Tukaj se stavek ne konča, ampak se šele začne. Kajti jankoić dela na neustaven in nezakonit način. Tisti, ki so ga dolžni ustaviti, pa se obnašajo kot zajec, ki vidi kačo.

S tem se dopušča okoljski kriminal enormnih razsežnosti. Na to nas opozarja tudi vse bolj zaskrbljena in glasna strokovna in širša javnost, ki zahteva, da se gradnja kanala C0 takoj ustavi.

Za razumevanje, kaj se dogaja v naši državi tudi za ceno ogrožanja pitne vode za  340.000 prebivalcev in tistih, ki prihajajo v Ljubljano, naj spomnim, zakaj ima aktualna vlada tako neprimeren in izrazito škodljiv odnos do lastnih državljanov.

Najbrž se vsi še dobro spomnite dvojnega javnega opravičila ministra za zdravje  Bešič Loredana Jankoviču zaradi tega, ker si je dovolil kritizirati zdravstveni kaos v Ljubljani. Očitno je bila ta lekcija za ostale ministre in predsednika vlade tako temeljita in poučna, da si zoper Jankoviča, pod budnim očesom Murgelj, ne upa nihče od pristojnih ukrepati, tudi na račun kršenja Ustave RS, človekovih pravic in zakonodaje.

Če so si koalicijske stranke na prvih dveh sejah, še upale podpreti kak sklep, ki je problematiziral gradnjo in nedopustno nasilje nad lastniki zemljišč, si tega na včerajšnji seji pristojnega Odbora za okolje in prostor, niso več upali. Glasovali so celo proti tistim sklepom, ki so jih leta 2019 soglasno potrdili.

Gradnja kanala C0 že od samega začetka pušča prstne odtise, ki nedvoumno kažejo, da je s tem projektom toliko narobe, da bi ga v vsaki državi, v kateri veljajo vsaj osnovni pravni standardi, takoj ustavili.

Sicer pa je ta projekt že bil ustavljen in to v času vlade Janeza Janše. Takratni minister Vizjak je predpisal izvedbo Presoje vplivov na okolje, razveljavljeno je bilo tudi gradbeno dovoljenje za del C0.

Pa je prišla Svoboda in z njo minister Uroš Brežan, ki je odločil, da se s projektom lahko nadaljuje. V posmeh zaskrbljeni javnosti je to izjavil v času, ko je bil na konferenci ZN o vodi.

Na mestu je vprašanje, kaj se je v tem času spremenilo v projektu, da je minister omogočil njegovo nadaljevanje in to kljub temu, da še vedno ni narejena presoja vplivov na okolje in da projekt nima okoljevarstvenega soglasja. Njegov argument, da projekt prinaša več koristi kot tveganj, pa je več kot zaskrbljujoč. Namreč, če nekaj prinaša korist je po osvoboditvi dovoljeno, kršiti Ustavo, zakone in človekove pravice.

Da tukaj zelo smrdi, a hvala Bogu še ne iz kanala C0, kažejo bistvene razlike v aktivnostih predhodnih ministrov Šarčeve in Janševe vlade ter aktualnega ministra.

Minister Šarčeve vlade Simon Zajc je izpeljal revizijo postopkov. Iz poročila izhaja, da predhodni postopek vpliva na okolje ni bil izveden v pravilnem časovnem zaporedju ter da javni uslužbenci obravnavanih postopkov niso vodili z zadostno skrbnostjo in kritično presojo.

Pristojni iz ministrstva so že takrat povedali vse, ko so izjavili, da pravnomočnost gradbenih dovoljenj še ne pomeni zakonitosti.

Minister Vizjak je zahteval izvedbo presoje vplivov na okolje, razveljavljena so bila gradbena dovoljenja za del C0, projekt pa je bil ustavljen.

Predstavnica ministrstva za okolje te vlade je na seji marca letos jasno povedala, da se na odseku kanala C0, ki nima okoljevarstvenega soglasja ne sme graditi.

Iz vsega tega lahko upravičeno sklepamo, da je bil pritisk globoke države tako silovit, da je minister poteptal mnenja in ukrepe svojih predhodnikov in celo strokovnih sodelavcev te vlade.

Predsednik vlada pa je posredno priznal, da je zgolj marioneta, ker glede ustavitve gradnje ne more storiti nič. Ni kaj, res izjemni učinki osvobojanja.

Več poguma in odgovornosti je pri tem pokazala predsednica države s svojim pozivom, županu Jankoviču, ki ga je ponovno pozvala k ustavitvi gradnje. Pri tem je opozorila na več nepravilnosti. Te kažejo na izigravanje zakonodaje in pravne države v postopku gradnje povezovalnega kanala C0, ki je okoljski projekt večjega pomena, zato je nedopustno, da se je zaradi izogibanja pridobivanja okoljskega soglasja projekt raje razdrobilo na šest faz.

Glede na posmehljiv in ponižujoč odgovor Jankovića, upravičeno pričakujemo njene naslednje korake, razen če bodo tudi njeni koraki utihnili sredi murgeljskega labirinta.

Oglasil se je tudi pravni strokovnjak dr. Jerovšek, ki je opozoril na nezaslišano zlorabo pravne države pri gradnji kanala C0, ki ne bi bila mogoča niti v bivšem sistemu in da Slovenija, do sedaj, še ni imela tako nevarnega projekta kot je ta in da imajo odgovorni že po ZUP-u kar nekaj možnosti, da ta projekt ustavijo

Vrhovni sodnik Jan Zobec je v zvezi z gradnjo kanala C0 dejal, da gre za primer popolnega pravnega razsula in kaosa, kjer pojejo pesti varnostnikov in kjer vsem na očeh razpada pravna država.

In ker za Jankovića očitno velja, da cilj posvečuje sredstva se še mimogrede pretepe lastnike zemljišč, čeprav je predsednica državnega zbora v preteklosti pompozno najavila, da bo prva opozorila Goloba kadar se bo izvajalo nasilje nad slovenskimi državljani. No do tega opozorila predsednice državnega zbora še ni prišlo in ga še pričakujemo.

Skratka,

Kanal C0, kar 135 milijonov vreden projekt:

  • nima izdelane presoje vplivov na okolje
  • nima okoljevarstvenega soglasja
  • nima vseh gradbenih dovoljenj
  • nima pozitivnega mnenja Nacionalnega instituta za javno zdravje
  • nima ustreznih neodvisnih študij in cerifikatov za potresno varnost cevi, kinete in spojev in ni garancij proizvajalcev
  • cevi nimajo certifikatov požarne varnosti
  • nima podpore strokovne javnosti, kot so mednarodno združenje hidrogeologov, društva Alpe Adria Green, organizacije za podzemne vode
  • nima podpore zdravniške stroke
  • nima podpore prebivalcev in lastnikov zemljišč
  • nima vsega neštega, res pa polni denarnice izbrancem

Kaj pa ima? Ima popolno podporo Golobove vlade in njegove koalicije. In kot piše na enem od grafitov v Ljubljani:

Svoboda je prišla, pitna voda Ljubljane bo odšla!

 

Spletno uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS