Svetovni dan zdravja bodo v Ljubljani obeležili v petek, 5. aprila 2024. Skupaj z Zdravstvenim domom Ljubljana, Lekarno Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zvezo društev za boj proti raku in Združenjem Europa Donna za boj proti raku dojk vas vabijo na brezplačna svetovanja, ki bodo med 10. in 13. uro potekala Pogačarjevem trgu.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva zdravja so preventivni zdravstveni programi, zato letos v središče postavljajo pomen udeležbe v državnih presejalnih programih DORA, ZORA in SVIT ter na obveznih in preventivnih cepljenjih. S tem lahko namreč sami pomembno prispevamo k preprečitvi okužb, učinkoviteje preprečimo zbolevanje in izboljšamo odkrivanje (rakavih) bolezni.

Udeležite se brezplačnih svetovanj

V petek, 5. aprila 2024, bodo med 10. in 13. uro na Pogačarjevem trgu 3 (pred info točko Ljubljana na poti do ogljične nevtralnosti) potekala naslednja svetovanja:

  • Zdravstveni dom Ljubljana in Nacionalni inštitut za javno zdravje bosta informirala o pomenu udeležbe v preventivnih presejalnih programih. V okviru evropskega projekta TOGAS – Na poti do preprečevanja raka želodca v Evropski uniji v Zdravstvenem domu Ljubljana pilotno izvajajo presejanje na okužbo s Helicobacter pylori in zdravljenje okužbe kot način primarne prevencije raka želodca.
  • Zdravstveni dom Ljubljana pripravlja tudi svetovanja in meritve krvnega tlaka, telesne sestave, meritve z dinamometrom (fizioterapevtka), posvet z dietetikom, informacije o ustnem zdravju ter predstavitev Centrov za krepitev zdravja in njihovih delavnic.
  • Lekarna Ljubljana bo predstavila storitve v okviru brezšivne skrbi v lekarnah – kdo je upravičen do storitev v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, v katerih lekarnah se izvajajo storitve in kaj vključujejo.
  • Zveza društev za boj proti raku bo informirala o učinkovitejšem preprečevanju zbolevanja in čim prejšnjem odkrivanju rakavih bolezni.
  • Europa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojk bo ozaveščalo o pomenu zdravega načina življenja, rednega samopregledovanja dojk, o oblikah pomoči – predvsem psihosocialni podpori za bolnice z diagnozo rak dojk in/ali diagnozo raki rodil ter za svojce.

Svetovni dan zdravja

Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila, na dan, ko je leta 1948 stopila v veljavo ustanovna listina Svetovne zdravstvene organizacije. Slogan letošnjega obeleževanja je Moje zdravje, moja pravica. Pravica do zdravja milijonov ljudi po svetu je namreč vedno bolj ogrožena.

Spletno uredništvo
Vir: MOL