Starši in učitelji, ne kregajte se med seboj

Foto: imeldahof.com

Začelo se je novo šolsko leto in spet bomo priča »boju« med starši in učitelji. Starši (vsaj nekateri) se bodo pritoževali nad učitelji in se jezili, kako da ne opravljajo svojega dela, učitelji bodo jamrali nad starši, kako ne znajo vzgojiti svojih otrok in jim v šolo pošiljajo nevzgojene »mulce«. Zopet bomo prelagali odgovornost iz enega na drugega, otroci pa bodo še naprej ostali ravno tako (ali še bolj) nevzgojeni in nepripravljeni za življenje.

Nihče pa se ne vpraša, kje je pravi vzrok za to. Saj so še 50 let nazaj otroke vzgajali tako starši kot tudi učitelji pa še sosedi, če je bilo treba. Danes pa…učitelji ne vzgajajo otrok, ker jim je bila ta pravica odvzeta. Iz šol so izrinili vzgojo in prepovedali učiteljem vsakršni vzgojni ukrep (na primer poslati otroka iz razreda ali ga kazensko vprašati za oceno ali mu dati »cvek«, ker ni napravil domače naloge…). Tisti ukrepi, ki so še ostali, na primer ukor, pa so v prvi faz namenjeni hujšim ali več zaporednim kršitvam, hkrati pa so tako zbirokratizirani, da mora imeti nekdo v šoli opravljen izpit iz ZUP (Zakon o upravnem postopku), da šola sploh lahko izreče ukor!

Pa starši? Tudi nam so zakonsko vzeli pravico do vzgoje otrok. V Zakonu o preprečevanju nasilja v družini je v 3. členu opredeljeno nasilje v družini, kjer je zajeto popolnoma vse, kar bi otroku lahko povzročilo trenutek neugodja. Na primer fizično nasilje je opredeljeno kot: »Fizično nasilje je vsaka uporaba fizične sile ali grožnja z uporabo fizične sile, ki žrtev prisili, da kaj stori ali opusti ali da kaj trpi ali ji omejuje gibanje oziroma komuniciranje in ji povzroči bolečino, strah ali ponižanje, ne glede na to, ali so nastale telesne poškodbe.« (ZPND)

To pomeni, da če otroka za kazen naženeš v sobo ali če mu za kazen ne dovoliš, da gre k prijatelju, to predstavlja fizično nasilje nad otrokom. Ali če najstnika brez telefona pošlješ v sobo, da se uči, da bo popravil slabo oceno, je to fizično nasilje.

V zakonu so nadalje opredeljene še druge vrste nasilja kot je psihično in ekonomsko nasilje…

Skratka tudi straši smo vedno bolj omejeni, ne le z vidika družbe, ki te grdo gleda, če želiš trmastega otroka sredi ulice pripraviti do poslušnosti kako drugače kot s tem, da mu ustrežeš, ampak vedno bolj tudi z zakonskimi omejitvami. Ta zakon je namreč napisan tako, da lahko prav vsem staršem, ki kakorkoli vzgajajo otroke, »podtaknejo« nasilje.

Zato se, vsi starši in vsi učitelji, ki se zavedate, da se ne da vzgajati le s korenčkom, da otroci nimajo samo pravic, ampak da rabijo in se morajo zavedati tudi dolžnosti, ne kregajte se med seboj! Tako starši kot učitelji smo tako kot vsi ljudi v nečem malo boljši v nečem malo slabši, vsi (razen peščice psihopatov) pa želimo otrokom dobro, čeprav ni nujno, da nam to vedno tudi uspe…

Zato, starši in učitelji, rajši stopimo skupaj in se uprimo sistemu, ki nam jemlje pravico do vzgoje in s tem tudi otežuje otrokom, da bi zrasli v poštene, samostojne in odgovorne odrasle.

A. Ž.