Vir: Policija.si

Ljubljanski policisti poročajo o drzni tatvini, ki se je zgodila včeraj na območju Kamnika, v kateri je bila oškodovana starejša gospa. 

Policisti so bili včeraj nekaj pred 12. uro obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena na območju Kamnika.

Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom preverjanju televizijskega signala. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj sto evrov.

S kraja sta se storilca odpeljala z avtom Opel, sive barve. Opis enega izmed storilcev: moški okoli 30 let, visok okoli 170 cm, temnejše polti, oblečen v rjavo usnjeno jakno. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Število drznih tatvin se je povečalo

“Ponovno opažamo, da se je povečalo število drznih tatvin iz hiš. Posebej je zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci se v večini primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.

Svojce starejših oseb, sosede ali druge ki so v stiku z njimi, prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe. Eden izmed osnovnih je, da storilcev ne spuščamo v hišo, da ne zapuščamo stanovanja, da zahtevamo da se indetificirajo, v nadaljevanju pa preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo.

V kolikor pri obnašanju oseb zaznamo karkoli sumljivega ali pa smo postali žrtev kaznivega dejanja pa je o tem takoj potrebno obvestiti policijo na številko 113.  Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov.

Pripomorejo tudi fotografije ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih uporabljajo. Praksa podjetij, ki resnično izvajajo dela na nekem območju je, da o tem že prej obvestijo javnost, da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka “nenapovedana” dela res izjema.

Glede na to da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, na žalost pogosto mine  precej  časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena. Tako je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj oteženo. Zato prosimo vse, da nam pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede, da bodo njihovi prihranki varni”, so še zapisali policisti PU Ljubljana. 

 

Preberite tudi: 

Ljubljana: Mlajši moški pretepal starejšega gospoda, mu grozil z nožem in ga poškodoval