Spopad v Desusu: Erjavec ali Pivčeva?

Foto: Družbena omrežja

Danes ob 10. uri se je začel kongres stranke DeSUS, kjer bodo volili novega predsednika. Za predsedniški stolček se namreč potegujejo aktualni predsednik obrambni minister Karl Erjavec , ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in občinski svetnik na Jesenicah Borut Stražiškar, ki se je v stranko včlanil šele tik pred kandidaturo.

Erjavec je na zadnjih volitvah poslancev doživel polom. V času kampanje je sklenil celo posebno zavezništvo z ljubljanskim županom in šefom PS Zoranom Jankovićem proti Janezu Janši (SDS). A ni pomagalo. Končalo se je za Erjavca in DeSUS tudi zgodovinsko slabo. Tako slabo se pod Erjavcem še nikoli niso odrezali.

Erjavca je v njegovem okraju volilo vsega 394 volivcev (5,9) odstotka in še za poslanca ni bil izvoljen. Enako kot Erjavec ni bila za poslanko izvoljena niti Aleksandra Pivec, za katero je bilo v njenem okraju 545 volivcev ali 6,0 odstotka. Politično kariero obeh je rešila vlada, ki jo je z na volitvah poraženimi strankami proti relativnemu zmagovalcu volitev Janezu Janši (SDS) sestavil Marjan Šarec (LMŠ) s pol slabšim rezultatom od SDS. Erjavec in Pivčeva sta v tej manjšinski vladi med vsemi ministri dosegla na volitvah poslancev najnižji delež. poroča Nova24tv.

D. S.