Ob 20. obletnici smrti slovenskega politika in sociologa dr, Jožeta Pučnika je bila danes na Trgu republike ob 15 uri spominska slovesnost. Med govorci sta bila tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. 

 

Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine, je ob današnji 20. obletnici smrti nekdanjega slovenskega politika na Twitterju zapisal bivši predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem mnenju pa kljub temu Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.

Slovesnost se je začela danes ob 15, uri s slovensko himno, nato pa so na Trgu republike zavrteli Pučnikov znameniti stavek: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo!”

Njegov spomin so zbrani na trgu počastili z minuto molka. Po poslanki Alenki Jeraj je na govornico stopil predsednik stranke SDS Janez Janša. Povedal je, da ni poznan le po zgornjem stavku, temveč da poznamo tudi po stavki, ki ga je zanj dejal Drago Jančar: “Jožetu Pučniku gre za stvar”, in dodal, da ni dovolj, da ti gre za stvar, Pučnik je bil za kaj takega tudi dovolj pogumen. Pa si kljub vsemu ni “zaslužil” pogreba z vojaškimi častmi. Komaj se je izsililo žalno sejo v Državnem zboru, ki je bila pospremljena s strani takratne stranke LDS, da pa naj bo ta seja, saj čez 20 let nihče več ne bo vedel, kdo Jože Pučnik je. Dejansko pa danes ob 20 obletnici vsi vemo, kdo je bil, le malokdo pa se še spomni na nekdanjo stranko LDS.

Janša je svoj govor zaključil z zahvalo dr. Jožetu Pučniku, da kljub vsem težavam danes imamo svojo državo in končal z besedami: “Tudi danes gre za Slovenijo“.

Nato pa je zbrano množico nagovoril tudi Lojze Peterle, ki je začel s pozdravom vsem, ki so se danes zbrali na Trgu revolucije in povedal, da je to rekel namenoma. Dodal je, da tega trga ne bomo v celoti čutili kot trga republike toliko časa, dokler ga bo krasil spomenik, ki je na njem in nas je delil.

Povedal je, da je vesel, da so zbrani ljudje, ki bodo peljali naprej k demokratični Sloveniji in poudaril, da ga veseli, da so Pučnikova sporočila ostala tako jasna v vseh teh letih. Peterleta veseli tudi, da je dr. Jožeta Pučnika Borut Pahor imenoval za očeta slovenske države.

Ob današnji 20. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika so se spominu nanj poklonili mnogi Slovenke in Slovenci na družabnih omrežjih. Med njimi že zjutraj tudi Janez Janša,

 

 Uredništvo, J.V.