Koalicijske stranke so v četrtek  v parlamentu nasprotovale predlogu opozicijske Slovenske demokratske stranke o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. 

 

O resoluciji, o kateri so že tekle vroče besede na seji pristojnega odbora, poslanke in poslanci niso in ne bodo glasovali. Podporo resoluciji pa so izrazili poslanke in poslanci predlagateljice in poslanke in poslanci Nove Slovenije, v imenu katere je Jernej Vrtovec spomnil vse v dvorani na na sporna ravnanja Kremlja znotraj in zunaj meja Ruske federacije.

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je v imenu predlagateljev predstavil resolucijo in povedal, da gre pri resoluciji za akt izraza solidarnosti in umeščanja Slovenije na dobro stran zgodovine.

Janša je dodal, da so v opoziciji pričakovali od vlade, da bo tak ali podoben akt , kot so ga lani sprejeli v Evropskem parlamentu, predlagali tudi oni v slovenskem, a ker vlada tega ni storila, so takšno resolucijo pripravili v SDS in jo poslali v Državni zbor.

Nekdanji predsednik vlade Janša je pojasnil, da so takšne in podobne resolucije poleg nekaterih mednarodnih združenj, katerih članica je tudi Slovenija, sprejeli tudi nekateri parlamenti evropskih držav.

Dejstvo pa je, da je doslej samo ena država takšno resolucijo zavrnila in to je Slovenija,” je povedal Janša.

Priznal je, da si ne ustvarjajo iluzij, da lahko slovenski parlament bistveno vpliva na dogajanje v Ukrajini, a da nas to ne odvezuje odgovornosti, da prispevamo po svojih najboljših močeh in pojasnil, da gre po njegovem mnenju in prepričanju za ugotovitveni sklep, ki pa da predstavlja dodaten pritisk na Rusijo, da se umakne iz Ukrajine.

Resolucijo so sprejele mnoge države članice, novembra lani jo je sprejel tudi Evropski parlament, a le te niso podprli vsi slovenski evropski poslanci.

Evropski parlament je po sprejetju pozval države EU, naj storijo podobno. Slovenski državni zbor pa o predlogu, ki ga je prejšnji teden odbor za zunanjo politiko zavrnil, ne bo glasoval.

Mnenja glede resolucije so različna in kar dobro jih je poimenoval Janša, ko je dejal, da gre za prazne izgovore, da bi z obsodbo Ruske federacije kot teroristične, obsodili celotni ruski narod.

Te besede smo poslušali po tem, ko je na Prešernovem trgu del tega Ruskega naroda, demonstriral in zahteval, da se Rusijo razglasi za državo, ki podpira mednarodni terorizem,”  je pojasnil Janša in dodal, da s to resolucijo stranka SDS obsoja tudi tisti del ruskega naroda, ki Putinovo agresijo podpira, “to je dejstvo”, je bil poudaril.

Janša je pozval k ponovnemu premisleku vse, ki so glasovali proti, saj gre v tem primeru za agresijo nad neodvisno državo.

Koalicijska stran je na seji sicer priznala, da je Rusija agresor, Ukrajina pa žrtev napada, nato pa podala cel kup izgovorov, zakaj resolucije niso podprli.

Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon je svoj nastop začela z minutnim molkom za žrtve vojne in pojasnila, da je Slovenija nedvoumno na strani Ukrajine, predlagatelju pa očitala, da želijo v javnosti ustvariti izkrivljen vtis glede tega in to vprašanje izkoriščati za notranjepolitične interese.

Pa je temu res tako? Ali vlada in z njo stranke v koaliciji res podpirajo Ukrajino in vedo, da je v tej zgodbi agresor Rusija? Morda si lahko pogledamo video, ki je nastal na konferenc vladne stranke SD:

Prav tako je še vedno v spominu ostal dogodek izpred leta dni, ko so prvi odšli v Ukrajino izrazit podporo tamkajšnji vladi in državljanom trije predsedniki, med njimi tudi takratni slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Nihče pa ne bo pozabil niti takratnih izjav, ki smo jih slišali v Sloveniji. Med drugim sta se oglasila tudi Milan Kučan in Tanja Fajon.

Tanja Fajon je takrat dejala, da: slišati pa je in delim te kritike, da je današen odhod predsednika vlade tvegana poteza, lahko celo nevarna poteza in neusklajena z institucijami. Da gre za farso na eni strani, mogoče tudi za izraz solidarnosti in pogum, ampak predvsem za farso”.

Milan Kučan na vprašanje Vladimirja Voduška kdo je kriv za vojno, Rusija ali Ukrajina: “Pri taki stvari so krivde vedno deljene, deljene v smislu, da niso našli načina  da se pogovorijo o teh stvareh”.

Vodušek: Zakaj pa že pred vojno ni prišlo do tega, da Ukrajina dobi nek status države…

Kučan: saj je Finska ravno tako na meji z Rusijo, pa ima nevtralen status, tako da…

Na dan je prišla tudi neresnica oziroma lažni odgovor, ki ga je zunanja ministrica Fajonova večkrat podala SDS. Pred dejstvo jo je postavil Janša, ki je povedal, da ni res, da bi romunski parlament zavrnil podobno resolucijo, kar je trdila Fajonova.

A kljub zanimivi razpravi in mnogim argumentom za sprejetje resolucije, le te vladna večina že na odboru ni potrdila, zato se o njej v državnem zboru niti ni glasovalo, a če bi se, ne bi bila sprejeta. Kot je uvodoma povedal Janez Janša:

“Resolucija o uvrstitvi med teroristične države je akt solidarnosti in umestitev na pravo stran zgodovine. To je test moralnega kompasa.”

A kaj, ko smo ponovno in tudi na tem testu padli. Žal

Uredništvo, J.V.