Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Tema dneva na Nova24tv, kjer je spregovoril o njegovi zahtevi do dostopa zabeležk sestanka evropske komisarke Vere Jourove s predsednikom Ustavnega sodišča v Sloveniji ter vse komunikacije med kabineti Evropske komisije na temo njenega obiska v Sloveniji.

Kot je povedal dr. Milan Zver je že slab teden po obisku komisarke, ki je istočasno podpredsednica Evropske komisije, v Sloveniji poslal vprašanje Evropski komisiji, koliko ustavnih sodišč v drugih državah članicah je komisarka že obiskala pred tem obiskom.

Prav tako je zahteval vpogled v dokumentacijo, zlasti v pripravo obiska, komunikacijo med uradom komisarke in s slovenskimi deležniki. »Zapis sestanka in poročilo smo dobili, seveda ne takoj, temveč po 15 dneh, vendar smo bili razočarani, ker je v poročilu, ki ima šest strani, kar pet strani cenzuriranih in je samo prva stran poročila na voljo,« je povedal poslanec. Dodal je, da je bil njegov motiv za to, da poročilo prejme v tem, »da se prepričamo, ali je komisarka intervenirala, ali je imela kakšen politični vpliv v proces odločanja, ko gre za novelo zakona o RTV.« »Ne vem, zakaj se v komisiji tako bojijo in zakaj so morali cenzurirati oziroma prečrtati pet strani poročila, čeprav dobro vemo, da je komisarka že prej izjavila, da podpira novelo zakona, da pričakuje od Ustavnega sodišča, da bo čim prej odločilo in da je od tega tudi odvisna prihodnost RTV Slovenija. To pomeni, da je na neki drugi ravni, politični ravni s predsednico slovenskega parlamenta, izrazila odločno in jasno željo, kaj želi v Sloveniji doseči,« je povedal evropski poslanec. »Seveda je vprašanje, kdo jo je povabil v Slovenijo, kakšen motiv je imela, ampak v Sloveniji se je javna razprava o tem že razvnela, ljudje želijo odgovore, in če bi dokazali, da se je komisarka dejansko vmešala v sam proces sprejemanja zakonodaje,  je to velika napaka, zato, ker je posegla v suverenost države članice.« Dr. Zver je tako prepričan, da bi morala komisarka dokazati, da ni ničesar storila v smeri političnega pritiska na slovensko ustavno sodišče.

Pomembnost tega, da se pridobi dokumente o obisku komisarke v Sloveniji v celoti, je po besedah poslanca tudi v tem, da se razreši vprašanje, ali je mogoče, da evropske institucije intervenirajo na neko polje, ki mora ostati v suvereni domeni držav članic. »Sam sem vsekakor pristaš tistih, ki menijo, da to ni dobro, da gre pri takšnih obiskih lahko tudi za politične pritiske na vlade, s čimer države članice izgubljajo suverenost na poljih, kjer je ne bi smele,« je poudaril poslanec. Prav tako je povedal, da imajo pravico do vpogleda do dokumentacije vsi državljani EU in ne samo on kot poslanec. »Prav bi bilo, da se državljani EU bolj poslužijo te pravice, zato ker na ta način tudi večamo transparentnost evropske demokracije in prav gospa Jourova, ki je tudi podpredsednica Evropske komisije in zadolžena za področje vrednot in  transparentnosti, bi se morala najbolj odlično obnašati v tem smislu,« je bil jasen poslanec.

Dr. Milan Zver je v pogovoru tudi povedal, da se neformalno že ve, da je evropska komisarka Vera Jourova obiskala Ustavno sodišče svoje države, torej Češke, kakor tudi Romunije in da je bila v Sloveniji kar dvakrat, kar je zanimivo. »Poleg predsednika ustavnega sodišča Accetta je pred dvema letoma obiskala še njegovega predhodnika. To pomeni neverjetno frekvenco obiskov. Seveda je tudi vprašanje motivov vseh teh obiskov. Kdo jo je povabil v Slovenijo, kakšni so bili pogovori. Definitivno se je o zakonodajnem procesu v zvezi z zakonom RTV pogovarjala tudi s predsednico slovenskega parlamenta in tudi izrazila svojo pozitivno stališče do tega. Ravno zaradi tega je to vprašanje zelo pereče zanjo, zlasti, ker je šlo za njen obisk Ustavnega sodišča,« je še povedal dr. Milan Zver.

Evropski poslanec je v nadaljevanju pogovora spregovoril še o evropskih volitvah, ki bodo prihodnje leto. Pri tem je dejal, da se je kar nekaj medijev razpisalo o kandidacijskem postopku znotraj Slovenske demokratske stranke. »Nekateri mediji pričakujejo ali pa napovedujejo velike spopade za mesta na listi. Sam pa lahko povem, da teh spopadov ne bo, da je Slovenska demokratska stranka vselej po temeljiti analizi in razmisleku določila listo kandidatov in da bo tudi tokrat tako,« je povedal poslanec in dodal, da bomo »dali argumente na mizo, kdo je kaj naredil v preteklih letih, kakšni so potenciali posameznih morebitnih kandidatov in šele takrat se bomo odločili, kdo bo na listi in kdo ne.«

Nenazadnje je spregovoril tudi o svojem delu v Evropskem parlamentu. »Tradicionalno sem najbolj vpet v delo na področju izobraževanja in mladine ter kulture. Sem tudi stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+, kjer imam kar nekaj dosežkov, zlasti za zadnjo finančno perspektivo sem se odlično izpogajal, tako da smo dobili praktično dvakrat več denarja kot v prejšnji finančni perspektivi.,« je povedal poslanec. »Delujem tudi na področju skrbniških skladov, s katerimi se finančno pomaga urejati socialne razmere v tretjih državah, zlasti v bližnji in srednji Aziji, ter v Afriki, tako da posledično ljudje ne prihajajo v velikih valovih iskati boljše življenje izven meja svoje domovine. Ti skladi so zelo močni in tudi zanje sem poročevalec Evropskega parlamenta,« je povedal poslanec in dodal, da smo v tej finančni perspektivi tretjim državam namenili kar 79 milijard evrov. »To pomeni, da imam kar dve taki prestižni močni nalogi, ki se bosta nadaljevali tudi v prihodnje,« je  še dejal dr. Zver.

Dodal je, da je tudi močno vpet v mednarodno politiko. »Delam v AFET-u in sem podpredsednik delegacije za južno Azijo, tako da tesneje sodelujem ravno z državami iz te regije. Seveda pa tudi na vseh drugih področjih, zlasti smo na neformalnih področjih povezani z dogajanjem v Iranu, aktivno podpiramo politiko iranskega uporniškega gibanja, opozarjamo na napake iranskega režima, pa seveda tudi vrsto pisem, ki obsojajo rusko agresijo v Ukrajini, smo podpisali in pripravili. Torej na tem mednarodnem področju sem močno vpet in imam tudi seveda določene izkušnje. In če bom še nadaljeval delo v Evropskem parlamentu, bi zagotovo nadaljeval na teh področij, ki jih opravljam sedaj,« je ob zaključku pogovora povedal evropski poslanec dr. Milan Zver.

 

Uredništvo
Vir: dr. Milan Zver