Politične stranke celotne evropske družine ELS so se ta teden zbrale na kongresu v Bukarešti, da bi ponovno potrdile svoja politična načela in vrednote.

Med ključnimi točkami programa so bile priprave na volitve v Evropski parlament, sprejem manifesta ELS ter izvolitev spitzenkandidata za predsednika Evropske komisije. Edina kandidatka je bila sedanja predsednica Ursula von der Leyen, ki pa je Slovenska demokratska stranka ni podprla.

Evropska poslanka Romana Tomc je povedala, da so bili mnogi predlogi in odločitve Evropske komisije v preteklosti zgrešeni, četudi je s svojo dovršeno komunikacijo predsednica skušala prepričati drugače. “Razmere v EU niso tako dobre, kot je v svojem govoru povedala Ursula von der Leyen. Na to nas opozarjajo evropski kmetje, podjetniki in državljani, ki imajo čedalje višje življenjske stroške in jih vse bolj skrbi za njihovo varnost. Evropska komisija je bila poleg tega pod vodstvom von der Leyen dvolična na področju vladavine prava in svobode medijev. Evropa v prihodnjem obdobju potrebuje odločnost v dejanjih, ne samo v besedah ter enaka merila za vse.”

Slovensko demokratsko stranko so poleg Romane Tomc zastopali še predsednik stranke Janez Janša ter kandidati za evropske poslance Milan Zver, Aleš Hojs, Franci Breznik, Branko Grims, Karin Planinšek in Zala Tomašič.

Spletno uredništvo
Vir: pisarna evropske poslanke Romane Tomc