Včeraj je v središču Ljubljane pred mestno hišo potekal že kar 8. shod za zaščito čiste pitne vode in pravico do osebnega zdravnika, ki ga je zopet organiziral Aleš Primc, zagovornik pravic do življenja in dolgoletni borec proti splavu. Primc že vrsto mesecev organizira podobne shode oziroma proteste, ki se odvijajo enkrat mesečno ob ponedeljkih pred sejo mestnega sveta.

Na shodih redno prisostvujemo člani SDS Ljubljana, saj se strinjamo s Primčevo agendo o prekinitvi gradnje kanala C0 (Primc ga imenuje kar drekovod) ter pravici do osebnega zdravnika, ki je v našem glavnem mestu kratena kar 35.000 Ljubljančankam in Ljubljančanom.

Na včerajšnjem shodu je spregovorila tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert, predsednica preiskovalne ekipe za C0. Ljubljančanom je zagotovila, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se gradnja C0 prekine.

Poslanka Bah Žibert ni edina izmed vidnih obrazov v politiki, ki se ozira na Jankovićevo sporno diktaturo in monopol glavnega mesta. Redni gostje in občasno tudi govorci na shodih so tudi Aleš HojsBoštjan M. TurkEdvard KadičTina Bregant in drugi, ki so kritični do Jankovićevega županovanja.

Če samo pomislimo, kako dolgo so prebivalci četrtne skupnosti Sneberje čakali na pomoč, ki so jo nujno potrebovali zaradi poplav. Zdi se, da je Janković njihovo stisko malodane ignoriral in celo poskrbel, da niso bili deležni praktično nobene medijske pozornosti. Pozornost odvrača tudi od kanala C0 in skrbi, da se mediji čim manj vtikajo v dokumentacijo in birokracijo kanala, kar bi pri vseh moralo sprožiti rdeči alarm, da projekt res ni v skladu z zakoni in da je v ozadju marsikaj spornega. Če spomnimo, je celo Nataša Pirc Musar pozvala Jankovića k ustavitvi gradnje, pa je ta ni poslušal.

Zdi se, da se Janković v Ljubljani obnaša kot nekakšen šerif, nekaj tednov nazaj je celo usmerjal promet in se s tem hvalil na novinarski konferenci, češ da so za zastoje krivi nestrpni vozniki, ki ne upoštevajo prometne signalizacije. In ko smo že pri zastojih, zadnje čase so ti v Ljubljani in na poti v Ljubljano neznosni. Predstavniki vodstva SDS Ljubljana opozarjajo, da je za prometne zamaške krivo predvsem Jankovićevo ne ukrepanje pri širitvi in obnovi cest.

Če povzamemo, Ljubljani vlada župan, ki ima v svojih rokah precej več niti, kot bi jih smel vleči. Kljub neveljavnemu gradbenemu dovoljenju in očitni grožnji za onesnaženje vode ne želi prekiniti gradnje tega spornega kanala. Ljubljana postaja vse hujši prometni zamašek zaradi prevelike centralizacije, ki spodbuja rast cen nepremičnin v nebo. Treba se bo torej premakniti iz cone udobja in ukrepati, saj izza televizijskih zaslonov ne bomo izboljšali ničesar.

Se vidimo torej naslednji mesec v ponedeljek pred magistratom!

Spletno uredništvo
Avtor zapisa Zala Klopčič