Samico laboda grbca, ki jo je novembra 2022 ob Tivolskem ribniku ugriznil pes, smo po zdravljenju vrnili nazaj na ribnik.

Samica je bila po ugrizu psa v novembru 2022 oskrbljena na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, od tam pa premeščena na zdravljenje v Zatočišče za živali prosto živečih vrst na Muti. Zdravljenje se je uspešno zaključilo. Po oceni veterinarja dr. Zlatka Goloba je ptica sposobna za življenje v naravi, zato je bila skladno z Uredbo o zatočišču za živali prosto živečih vrst premeščena nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta, na Tivolski ribnik.

Obiskovalce prosimo za spoštovanje pravil

Labodji par si je že lansko leto za svoj dom izbral Tivolski ribnik in na njem tudi gnezdil, a žal neuspešno. Še en gnezdeči par labodov pa lahko opazujemo na Koseškem bajerju. Gnezditev tega labodjega para se je že pričela. Pred dnevi smo tam že opazili prvo jajce. Obiskovalce parka in mimoidoče zato prosimo, da ptic ne vznemirjajo, se jim ne približujejo in jih ne hranijo. S psi, ki morajo biti na povodcu, se pticam ne približujmo.

Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica gnezdo zapusti oz. preneha valiti. Zaroda v takem primeru ni. Želimo si, da bi par gnezdil tudi letos ter imel naraščaj. Ptice v času gnezditve in vzgoje mladičev potrebujejo predvsem mir. Obiskovalce tudi prosimo, naj ptic ne hranijo, saj s tem pogosto naredijo več škode kot koristi. Labodi imajo na Tivolskem ribniku in Koseškem bajerju ter njuni okolici dovolj hrane. To dokazuje tudi dejstvo, da se labodi že dlje časa zadržujejo tako na bajerju kot na ribniku. Človek s hranjenjem prostoživečih ptic povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb. Še vedno namreč veljajo ukrepi, ki jih je z namenom preprečevanja ptičje gripe v Sloveniji izdala Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med katerimi je tudi prepoved krmljenja prostoživečih vodnih ptic.

 

Uredništvo
Vir: Mestna občina Ljubljana foto: Mateja Nose Marolt