Za odprtje razstave o grobišču v jami pod Macesnovo gorico, avtorja dr. Jožeta Dežmana, je bilo veliko zanimanja. Posebej bi se rada zahvalila predsednici Evropskega parlamenta, Roberti Metsoli in predsedniku ELS Manfredu Webru, da sta si vzela čas in jo obiskala. 

Žalostna sem, da moramo v Bruslju iskati pravico za spoštljiv spomin na žrtve bratomora med Slovenci. Evropsko javnot smo opozorili na dejstvo, da imamo v Sloveniji še vedno zelo boleče nedokončane zgodbe, ki potrebujejo zaključek. 3450 povojnih žrtev iz jame pod Macesnovo gorico še vedno čaka na svoj mir in svoj grob.

Razstava je nadaljevanje uspešne peticije, je pomemben dosežek, ki je o skrajnem komunističnem nasilju med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji opozoril mednarodno javnost. Pred dvema mesecema smo prav v Evropskem parlamentu predstavili peticijo o komunističnih zločinih v Sloveniji, ki jo je podpisalo 2.000 ljudi, daleč največ v lanskem letu. Bila je klic na pomoč.

Danes sta minila že dva meseca, odkar je Odbor Evropskega parlamenta za peticije od slovenske vlade zahteval odgovore glede tega zavržnega dejanja. In kmalu bo minilo leto dni, odkar se je slovenska vlada pod vodstvom Roberta Goloba odločila, da ukine Dan spomina na žrtve komunističnih zločinov. Dejanje je bilo kot nož v srce vseh, ki iščejo pravico in resnico.

Želim si, da bi svojci žrtev dobili svoje grobove. Dobili pravico, ki je bila prepoznana že v času Antigone. Da bi jih lahko dostojno in spoštljivo pokopali. Želim si, da bi lahko nadaljevala to zgodbo z obeležjem vsem tem žrtvam v Evropskem parlamentu.

Spletno uredništvo
Zapisala evropska poslanka Romana Tomc