Ob dnevu spomina na holokavst so se s spominsko slovesnostjo tudi v Evropskem parlamentu poklonili žrtvam nacističnega nasilja med drugo svetovno vojno.

O genocidu nad Judi in pripadniki drugih narodnih skupin, kot so Romi in Slovani, ter tudi nad osebami z drugačnimi nazori ali telesnimi sposobnostmi, ki ga je med drugo svetovno vojno izvajala nacistična Nemčija in je terjal na milijone življenj, je spregovorila Irene Shashar, preživela pričevalka iz Varšavskega geta. V svojem govoru je opozorila, da je sovraštvo iz preteklosti še vedno med nami in dodala: “Nikoli več bi resnično moralo pomeniti nikoli več.”

Evropska poslanka Romana Tomc je povedala: “Z grozotami temne plati naše zgodovine, kot je bil holokavst, se ne smemo nikoli sprijazniti ali jih pozabiti. Na podoben način so se dogajali tudi komunistični zločini. Priznavanje in obžalovanje zgodovinskih krivic nista le dejanji sočutja do žrtev, ampak sta osnova vsake sprave in ključna koraka h gradnji boljše prihodnosti. Šele ko se soočimo in pomirimo s preteklostjo, lahko zgradimo temelje strpnosti, spoštovanja in enakopravnosti. Z ohranjanjem spomina na pretekle grozote ter spoštovanjem človekovih pravic lahko preprečimo, da bi se tragedija kot je holokavst, kadarkoli ponovila. Zavedanje, da so zgodovinske krivice med seboj povezane, naj nas spodbuja k boju proti vsaki obliki totalitarizma, ne glede na ideološko ozadje.” še dodaja evropska poslanka.

Spletno uredništvo
Vir: pisarna evropske poslanke Romane Tomc