V soboto, 18. februarja 2023, bomo v Ljubljani s pustovanjem preganjali zimo. Že tradicionalno bo po mestnih ulicah potekal Zmajev karneval, lahko pa se udeležite tudi dvodnevnega velikega pustnega rajanja v Festivalni dvorani, obiščete mestni kino Kinodvor ali pa se odpravite na pustno drsanje in v torek, 21. februarja 2023, na fitnes vadbo v maskah.

Na ples v Festivalno dvorano

Pustni ples v Festivalni dvorani. Foto vir: Pionirski dom
Foto vir: Pionirski dom

V soboto in nedeljo, 18. in 19. februarja, med 16. in 20. uro Pionirski dom – Center za kulturo mladih tudi letos pripravlja veliko pustno rajanje v Festivalni dvorani. Na plesnem parketu bodo rajali najmlajši, ki se bodo prelevili v pravljične junake, se naučili plesnih koreografij, izdelovali na ustvarjalnih delavnicah in prepevali znane otroške skladbe.
Plesalke iz Plesne šole Ritem bodo poskrbele, da se bodo otroci naučili novih plesnih korakov, glasbenik in režiser Urh Mlakar za animacijo, izkušene vizažistke za pustne poslikave, otroci se bodo lahko udeležili tudi delavnic in se po plesnem rajanju okrepčali s slastnimi krofi.

Več informacij

Pust v Kinodvoru

Nelly Rapp. Foto vir: Kinodvor
Foto vir: Kinodvor

Samo na pustno soboto, 18. februarja, si lahko ob 10. uri ogledate animirani film Superdeževnik, ustvarjen po priljubljeni slikanici Julie Donaldson (Zverjasec, Zverjašček).

Ob 11.15 uri bo za starejše in neustrašne otroke na sporedu še druga pustna projekcija Nelly Rapp: agentka za pošasti. Na obeh projekcijah se boste lahko pogostili z brezplačnimi krofi.

Zmajev karneval

Zmajev karneval. Foto: N. Rovan
Foto: N. Rovan

V soboto, 18. februarja, se bo ob 11. uri na Novem trgu pričel Zmajev karneval z veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavnim programom na Kongresnem trgu. Sprevod, na čelu katerega je zeleni ljubljanski zmaj in ki se ga bo udeležilo več kot 10 ljubljanskih vrtčevskih in osnovnošolskih skupin, pridružile pa se jim bodo še etnološke skupine, bobnarji in pihalni orkester, se bo z Novega trga nadaljeval čez Čevljarski most mimo Mestne hiše na Mestnem trgu, Tromostovja in Prešernovega trga in po Wolfovi ulici prispel do Kongresnega trga.

Tam bo obiskovalce pričakala glasbena točka, sledili pa ji bodo nastopi otroških pustnih mask, ki so letos še v večjem številu pripravile tudi krajše pevske in plesne točke.

Podrobnejši program najdete tukaj.

Pust na drsanju

V soboto, 18. februarja, se lahko odpravite na pustno drsanje v Dvorano Zalog med 11. in 12.30 uro ter v Halo Tivoli med 10. in 12. uro in med 20. in 22. uro.

Najbolj izvirna maska bo nagrajena z drsanjem in izposojo drsalk za 4 osebe. Pogoji za sodelovanje v nagradni igri so nakup vstopnice, izpolnjena pristopnica in pustna maska na dan drsanja.

Pravila in pogoje nagradne igre najdete tukaj.

Pust v fitnesu

Na pustni torek, 21. februarja, vabljeni v Fitnes Tivoli in Fitnes Vič na vadbo v maskah.

Za vse maškare bo vstop v fitnes brezplačen. Pustna druščina pripravlja tudi žrebanje za praktične nagrade.

Uredništvo, J.V.
Vir: Mestna občina Ljubljana