Vir: Socialna omrežja

RTV Slovenija se še naprej smeši pred slovensko javnostjo. Kučana še veno častijo, kot človeka – osamosvojitelja Slovenije, pa čeprav je daleč od tega.

Kučan daleč še od osamosvojitelja

Na RTV Slovenija so v okviru projekta Slovenija-30 opravili intervju s prvim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom. To samo po sebi niti ne bi bilo sporno, če ne bi bilo nekaterih Kučanovih izjav več kot 20 let po slovenski osamosvojitvi, v katerih je trdil, da Slovenija ni nikoli bila njegova intimna opcija. Če so Slovenci na plebiscitu z 88,5 odstotki glasov podprli nastanek samostojne Slovenije, Kučanovi komentarji razkrivajo, da prvega slovenskega predsednika ni bilo v skupini, ki bi si želeli svojo lastno državo. Še več, prizadeval si je, da bi obstala Jugoslavija.

Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta

To so Kučanove najbolj znane besede, katere si je treba zapomniti za vse večne čase:

  • “Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta … Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo,” je povedal predsednik Predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Kučan, 26. oktobra 1988.
  • “Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti,” je Kučan govoril decembra 1989 v Beogradu.
  • O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.” To so Kučanove besede iz 31. januarja 1990, ko je opravljal funkcijo predsednika Predsedstva Republike Slovenije.
  • “O odcepitveni poti nisem nikoli govoril, o njej pa so govorili mnogi politični ljudje v Sloveniji,” je še 20. aprila 1990, zatrjeval predsednik Predsedstva Republike Slovenije Kučan.
  • “Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” pa je Kučan dejal še 23. decembra 2015.

O vseh teh izjavah v celotnem uro dolgem intervjuju s Peskovo ni niti enega vprašanja. Je pa zato vseprisotno grajenje mita o Kučanovi povezovalnosti z implikacijami, da je bil Demos tisti, ki ni zaupal “reformiranim” komunistom, ki so se zavihteli na vodilne položaje. Kučanovo vodenje in počasno sprejemanje odločitev se skuša prikazati v luči previdnosti in premišljenosti, nikakor pa ne kot obotavljanje nekoga, ki je sodeč po njegovih lastnih besedah vodil Slovenijo v neodvisnost, ki je nikoli ni hotel.

In to je naša nacionalna televizija, katero plačujemo vsi odjemalci električne energije. Predana komunizmu in socializmu, še 30 let po osamosvojitvi?

MB