Na sklep Ustavnega sodišča so se odzvali mnogi. Prvopodpisani dr. Peter Gregorčič je podal izjavo za javnost. Prav tako so se na odločitev odzvali v Slovenski demokratski stranki in v inštitutu 8. marec.

Kot smo danes že poročali, je danes Ustavno sodišče z 5:3 izglasovalo začasno zadržanje izvajanja dela 23., 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave.

Na sklep sta podala izjavo za javnost tudi prvopodpisani na pobudi za ustavno presojo dr. Peter Gregorčič in avtor le te prof. dr. Matej Avbelj. Njuno izjavo za javnost objavljamo v celoti.

Na odločitev sodišča so se odzvali tudi v inštitutu 8. marec, ki so se v tej “bitki” postavili na vladno stran, ki je zakon spisala in ga tudi sprejela. Na njihovo objavo na Twitterju pa se je odzval tudi zaposlen na RTV, ki je zapisal:

Kot zaposlen (20 let) na javni Rtv trdim, da lažete, zavajate in hujskate. Zdraho pa dela en ducat dobro plačanih aktivistov. Takih parazitov, kot ste same. Kaj točno razvajenke sploh veste o trgu dela? O stiski slabo plačanih? Ps; kdo vas financira? Ste res odurne pojave,..”

V inštitutu so celo zapisali: “Žal so odločitve ustavnega sodišča zavezujoče.”

Na odločitev Ustavnega sodišča so se odzvali tudi v stranki SDS, ki so v preprečitev novele zakona zbrali tudi podpise za referendum.

Na odločitev ustavnega sodišča se je v imenu poslanske skupine SDS odzvala poslanka Alenka Jeraj, ki je dejala, da smo v SDS že v času sprejemanja novega zakona opozarjali, da je sprejet v nasprotju s pravili. Točneje, že takrat smo opozorili, da je bil nujni postopek, ki ga ustava in poslovnik predvidevata za izredne situacije, zlorabljen.

“V SDS smo ocenjevali tudi, da zakon vsebuje neustavne rešitve, vendar se je vladajoči koaliciji tako mudilo z obglavljanjem RTV-ja oziroma zamenjavo vseh ključnih organov, da niso slišali nikogar.

Nastopali so s pozicije moči in se obnašali, kot da lahko počnejo vse, kar želijo, celo kršijo zakone. Mi še vedno mislimo, da je resnični namen novega zakona predvsem kadrovska čistka, torej zamenjava vseh ključnih ljudi, da si nova oblast zagotovi svoje ljudi znotraj RTV-ja.

V SDS ocenjujemo, da so bila vsa imenovanja do sedanjega vodstva sprejeta skladno s pravili, ki so takrat veljala z razpisi in potrditvami, tako kot se v zakonu to predvideva.

Pozdravljamo odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju, sicer je potrebno počakati potem tudi na vsebinsko odločitev. Pričakujemo in menimo, da bodo tudi v tem pogledu ugotovili neustavnost zakona, na katero smo opozarjali.

Se je pa v tem času zgodilo že nekaj stvari: opravljen je bil žreb o mandatih, informacijska pooblaščenka in predsednica sta že predlagali predstavnice, informacijska pooblaščenka gospo Špelo Stare, predstavnico društva novinarjev, ki se je v nekem obdobju proslavila s tem, da je oporekala, da je nastalo novo združenje novinarjev in publicistov.

Naša ustava seveda omogoča, da se lahko kdorkoli združuje in seveda je to precej nedemokratično, bi lahko rekli. No, tisto, kar je začudilo v tej zgodbi v zadnjih dneh, je seveda dopisna seja vlade, na kateri so predlagali javno razpravo in pa javno obravnavo in zaslišanje prič. Tako da bi lahko domnevali, da je vlada že imela neke indice, kaj in kako bo ustavno sodišče odločilo, kar je pa seveda v nasprotju z delitvijo oblasti in se temu lahko samo čudimo.

Pred dnevi je generalni direktor RTV povedal o rezultatih, ki jih v SDS ocenjujemo kot dobre v primerjavi z nekaterimi drugimi obdobji. Sedaj pa, kot rečeno, bo treba počakati na dokončno odločitev ustavnega sodišča v zvezi z vsebino zakona,” je dejala Jerajeva.

Uredništvo, J.V.