V Ljubljani so se v četrtek na protestnem shodu zbrali poklicni gasilci iz vseh gasilskih enot, razen tistih na službeni dolžnosti. Izrazili so nezadovoljstvo s svojim položajem.

Poslanec opozicijske stranke SDS Branko Grims je na Vlado republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z uresničevanjem zahtev gasilcev.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Biti gasilec ni samo poklic, ampak je plemenito poslanstvo, kar se je posebej jasno pokazalo ob velikih gozdnih požarih zaradi dolgotrajne suše na Krasu lansko poletje. Svoje delo so gasilci opravili z veliko požrtvovalnostjo in pokazali izjemno visoko stopnjo profesionalne usposobljenosti in človeške etike. Takrat so bile s strani predsednika vlade Roberta Goloba dane številne obljube gasilcem, ki pa so se žal doslej izkazale le za prazne besede in sramoten vladni PR na račun požrtvovalnosti gasilcev.

Star slovenski pregovor pravi, da »Obljuba dela dolg!«. Tudi zaradi obljub predsednika vlade so sedanje zahteve gasilcev, ki so jih predstavili na protestu v Ljubljani dne 16. 02. 2023, še toliko bolj upravičene in utemeljene. To je še posebej očitno ob dejstvu, da za prav tako s strani Roberta Goloba brez pravne osnove obljubljenih 600 evrov dodatka sodnikom in tožilcem vlada ni imela nobenih zadržkov, da bi sprejela poseben zakon po postopku, namenjenim npr. za odpravo posledic naravnih ujm (zakon je bil po zgodovinskem protestu upokojencev nato umaknjen); gasilci pa zaman čakajo že več kot pol leta…!

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem:

1. Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije uresničila ob velikih gozdnih požarih lansko poletje dane obljube predsednika vlade Roberta Goloba gasilcem?

2. Kako bo Vlada Republike Slovenije uresničila očitno upravičene zahteve poklicnih gasilcev, ki so bili predstavljeni tudi na današnjem protestu (dne 16. 02. 2023), in kdaj bo to storila?

Uredništvo, J.V.