V času, ko UKC Ljubljana vodi Marko Jug, program otroške srčne kirurgije, žal, znova doživlja pretrese. Odšla sta dva od treh kirurgov, direktor pa še kar vztraja, da obravnava malih pacientov poteka brez težav. A dejstvo je, da na poseg zaradi prirojene srčne napake v tem trenutku čaka 19 otrok.

Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Njeno poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

Konec marca 2023 je sodelovanje z UKC Ljubljana prekinil vrhunski češki kirurg Roman Gebauer, ki je pred petimi leti prišel reševat program otroške srčne kirurgije. Vodstvo UKC Ljubljana je ob tem zatrdilo, da na razpolago še vedno ostajata dva kirurga, vendar pa naj bi bil Weiss odstoten in se ne ve, kdaj se bo vrnil, drugi zaposlen Igor Šehić pa naj v zadnjem obdobju ne bi sodeloval pri bolj zapletenih operacijah. V odgovoru Vlade RS na pisno poslansko vprašanje moje kolegice ste zapisali: »Vodstvo UKC Ljubljana je pojasnilo, da lahko otroke s prirojenimi in pridobljenimi boleznimi srca UKC Ljubljana povsem normalno obravnava. Pri njihovem zdravljenju sodelujeta dva srčna kirurga dr. Miha Weiss in dr. Igor Šehić. UKC Ljubljana v tem trenutku brez težav izvaja kardiološko obravnavo, intenzivno obravnavo in kardiokirurško obravnavo otrok. V Službi za kardiologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana je zaposlenih pet specialistov, ki vse dni v letu zagotavljajo kardiološko pripravljenost. Obenem z dežurstvi zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo na Enoti za intenzivno terapijo in Oddelku za neonatalno medicino.«

Konec maja 2023 je nato nepreklicno napoved podal tudi dr. Miha Weiss. »Weiss je vodil center otroške srčne kirurgije, pripravil pa naj bi tudi dokument, poslovnik, na podlagi katerega bi center bolje deloval. Včeraj je nato prišla novica, da je Weiss dal nepreklicno odpoved in da zapušča UKC Ljubljana. Osebno sem užaloščen,« se je odzval direktor UKC Ljubljana Marko Jug in dodal, da otroška srčna kirurgija v UKC Ljubljana nemoteno deluje in da so rezultati nad pričakovanji za center, ki ga imajo.

V času, ko UKC Ljubljana vodi Marko Jug, program otroške srčne kirurgije, žal, znova doživlja pretrese. Odšla sta dva od treh kirurgov, direktor pa še kar vztraja, da obravnava malih pacientov poteka brez težav. A dejstvo je, da na poseg zaradi prirojene srčne napake v tem trenutku čaka 19 otrok: 14 jih bo operiranih v ljubljanskem kliničnem centru, pet pa v tujini. Štirje čakajo na operacijo v Izraelu – eden bo tja odpotoval v nedeljo, eden bo šel v Anglijo, eden pa v Linz.

Zanima me:

1. Kako ocenjujete stanje v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana?

2. Ali menite, da odgovornost za ponovno slabo stanje na programu otroške srčne kirurgije nosi tudi direktor UKC Ljubljana?

3. Ali nameravate kakor koli ukrepati v zvezi s slabim stanjem na programu otroške srčne kirurgije?

4. V primeru, da se dr. Janez Vodiškar, ki naj bi ga direktor UKC Ljubljana vabil, ne odloči za vrnitev v domovino, kako se bo potem reševal program otroške srčne kirurgije?

Uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS
Naslovna slika je simbolična