Foto: Wikipedija

Na današnji drugi izredni seji državnega zbora bodo poslanke in poslanci potrjevali mandatarja za sestavo nove vlade.

Predsednik republike Borut Pahor je, po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin, za mandatarja za sestavo vlade državnemu zboru predlagal zmagovalca volitev, predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. 

Na dnevnem redu današnje izredne seje je tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali.

Na včerajšnjem kolegiju državnega zbora so si poslanske skupine razdelile mesta v parlamentarnih delovnih telesih. Zapletlo pa se je pri potrjevanju sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles, kjer je veliko prahu dvignila poteza NSi, s katero so si zagotovili dodatno predsedniško mesto – na račun SDS – to pa so podprli v Gibanju Svoboda in strankah KUL.

Predsednica državnega zbora kršila poslovnik

Naj omenimo, da vsebina sprejetega sklepa ni bila v skladu s Poslovnikom državnega zbora, na kar bi vsekakor morala opozoriti predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. 

Vodja SDS Janez Janša ocenjuje, da bo Slovenska demokratska stranka tako ostala brez edinega orodja za nadzor javnih financ.

Po prvotno predlaganem razrezu bi namreč poslanski skupini SDS pripadlo šest predsedniških mest v odborih, poslancem NSi pa dve. A je začasni vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat predlagal dopolnilo, po katerem NSi pripada še tretje predsedniško mesto, in sicer v komisiji za nadzor javnih financ, ki je bilo sprva namenjeno poslanski skupini SDS.

Svobodnjaki in KUL priskočili na pomoč NSi

Rok za oddajo kandidatov za mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ je bil danes do 10. ure, a so v SDS že včeraj napovedali, da svojih kandidatov za ta mesta ne bodo predlagali. Razlog za to je nestrinjanje z razrezom, ki ga je v torek sprejel kolegij predsednice DZ.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je včeraj opozorila, da se po 4. točki 33. člena Poslovnika DZ delovna telesa razdelijo proporcionalno glede na število poslancev posameznih poslanskih skupin. Vsaki poslanski skupini tako pripada najmanj en član. “Po razrezu kabineta predsednice DZ je naši poslanski skupini pripadalo šest predsedniških mest v delovnih telesih,” je poudarila. Spomnimo, na kolegiju predsednice DZ je prišlo do tega, da so v stranki NSi vložili amandma, s katerim se je eno predsedniško mesto odvzelo SDS. Ker so na kolegiju ta razrez sprejeli, so v stranki NSi dobili tri predsedniška mesta, čeprav jim po razrezu pripadata le dva.