Manj kot tri mesece po prevzemu predsedniških funkcije je predsednica države dr. Nataša Pirc Musar pomilostila prva zapornika. 

Na njeno dejanje oziroma prve pomilostitve se je odzval tudi evropski poslanec dr. Milan Zver. Zapisal je:

Predsednica države je ugodila prošnjama 46-letnega Valerija Arakcheieva, rojenega v Žuravlivki v ukrajinski Vinicki regiji, in 33-letnega Nemanje Kuzmanovića, rojenega v srbskem Čačku. Kot so nam pojasnili na okrožnem sodišču v Kopru, je bil Arakcheiev obsojen zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po tretjem odstavku 308. člena kazenskega zakonika v zvezi z 20. členom, kar v prevodu pomeni, da je kot sostorilec čez mejo tihotapil prebežnike. Grozilo mu je od treh do deset let zapora in denarna kazen, dobil je tri leta in šest mesecev aresta, 1200 evrov denarne kazni in izgon tujca iz države za tri leta.

Zaradi povsem enakega očitka je bil na ptujskem okrožnem sodišču obsojen tudi Kuzmanović, le da na blažjo kazen: leto in deset mesecev zapora, 500 evrov globe ter izgon iz države za dve leti. Kot so navedli v Uradu predsednice republike, se je za pomilostitev odločila tudi glede na trenutno dogajanje v Ukrajini in želje obsojenca, da pomaga svoji domovini. Ob tem so v Uradu predsednice navedli, da je bila kazen za obsojence pretirana.

Evropski poslanec dr. Milan Zver ob tem opozarja, da smo kazni za tihotapljenje ljudi v Državnem zboru povišali po navodilih Evropske komisije. »Majhna država kot je Slovenija bi morala močno paziti, koga pomilostiti oziroma koga izpustiti iz zapora predčasno, še posebej, če je iz sveta kriminala, korupcije, po tem je to nesprejemljivo,« ocenjuje dr. Zver. »Ravno na tem področju obstaja izjemno močna organizirana sposobna mreža, tihotapska mreža, ki služi velike denarje na račun ljudi, ki si želijo bolje živeti,« poudarja poslanec. Ob tem je še dodal, da ne ve, kako pridejo tovrstni predlogi v roke predsednikov. »Verjetno jih pripravijo kakšni dobri lobisti oziroma lobisti, ki imajo dobre zveze z državnim aparatom in potem pridejo takšne zgodbe na plan,« je še povedal poslanec.

Med predsedniki Slovenije je bil sicer rekorder v pomilostitvah Milan Kučan, v desetih letih jih je podpisal 200. Janez Drnovšek je ugodil 99 prošnjam, Danilo Türk pa devetnajstim. Borut Pahor je bil do pomiloščanja veliko bolj zadržan, v dveh mandatih je prejel 492 prošenj, pomilostil pa je samo osem obsojencev.

V Sloveniji so pred nekaj dnevi sprejeli sporen zakon o tujcih in zdaj je predsednica države pomilostila dva zapornika, ki sta bila obsojena zardi tihotapstva ljudi.

Že zdaj imamo s nezakonitimi migracijami in varovanjem naših meja težave, čeprav se o tem ne govori. Z dejanjem pomilostitve in še ohlapnejšim zakonom kar kličemo po tem, da tujci nezakonito vstopajo v našo državo. Le kakšno sporočilo s tem pošiljamo vsem, ki nezakonito tihotapijo ljudi?

Uredništvo, J.V.
Vir: evropski poslanec Milan Zver