Pozor: V tem pršutu prisotna bakterija, ki lahko povzroči smrt

Vir: Lidl

Podjetje LIDL izvaja preventivni odpoklic živila, ki zaradi bakterije listeria monocytogenes lahko povzroči tudi smrt človeka.

 

Podjetje Lidl Slovenija izvaja preventivni odpoklic, pršuta v kosu znamke Naše nam paše, ki ga proizvaja Pršutarna s’ Krasa, zaradi prisotnosti bakterije listeria monocytogenes.

Živilo je uporabno najmanj do 8. 9. 2020 in 31.8.2020, lot številka pa 506120.

V Lidlu Slovenija so ob rednem internem preverjanju kakovosti omenjenega izdelka ugotovili prisotnost patogene bakterije listeria monocytogenes, ki povzroča bolezen listeriozo. Obolevajo predvsem ljudje z zmanjšano imunsko odpornostjo. Povečano tveganje velja tudi za nosečnice.

Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od  vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

Lidl kupce poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo. V prodaji je bil pri Lidlu Slovenija, ki ga je že izločil iz prodaje. Izdelek lahko kupci vrnejo v katerokoli izmed Lidlovih trgovin, kupnino pa jim bodo povrnili tudi brez predložitve računa. Ostali izdelki znamke Naše nam paše proizvajalca Pršutarna s’ Krasa, ki se prodajajo v Lidlu, niso zajeti v odpoklic, so še zapisali pri omenjenem podjetju.

T. C.