Pozor: Policija stvari pred drznimi tatvinami na območju Ljubljane

Foto: Cekin.si

Policisti so v minulih dneh s področja kriminalitete obravnavali 1 drzno tatvino, 20 tatvin, 5 vlomov in 5 poškodovanji tuje stvari.

V petek zvečer je oškodovanka iz Bežigrada obvestila policiste o drzni tatvini. Ugotovili so, da je isti dan dopoldne na njen naslov prišel moški, ki se je predstavljal za predstavnika operaterja, ki bo na tem območju polagal optični kabel. Na ta način je oškodovanko zvabil iz hiše, v tem času pa je drugi storilec pregledal hišo, vendar niso ničesar odtujili.

Na Policijski upravi Ljubljana ponovno opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in
pretkan način. Ob tem oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Kot navajajo na policiji: “Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da
je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi”.

Policija zato svari občane in jim svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Hišo naj vedno zaklenejo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd.

P. K.