Pozor: Ne uživajte teh mareličnih jedrc, saj lahko umrete

Foto: zps.si

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila odpoklic BIO mareličnih pečk blagove znamke Gesund & Leben s poreklom iz Pakistana. Če imate navedeno živilo doma, ga nikar ne užijte! Vsebujejo namreč visoko vsebnost cianovodikove kisline, ki lahko privede do zastrupitve, saj je za ljudi toksična.

Še več. Na zvezi potrošnikov opozarjajo, da lahko zaužitje jedrc privede celo do smrti:

“Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev z cianidom. (mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, april 2017). Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.

Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učinkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z mareličnimi jedrci”.

Živilo zato nemudoma odvrzite. Kolikor ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, ste upravičeni do povrnitve kupnine.

P. R.