Foto: Pixabay (slika je simbolična)

S PU Ljubljana smo bili obveščeni o požaru na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. V četrtek zvečer so v Ljubljani ponovno zagorele pnevmatike in kosovni odpadki na zapuščeni deponiji. Požar pa je obsegal okoli 200 kvadratnih metrov.

Poziv okoliškim prebivalcem

Gasilska brigada Ljubljana okoliške prebivalce poziva, da zaprejo okna ter da se po nepotrebnem ne izpostavljajo vdihavanju dima. Na svoji Facebook strani so zapisali, da so bili o požaru obveščeni ob 22.22. Pri gašenju je sodelovalo prek 90 gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana in sedmih prostovoljnih gasilskih društev, ki gasi požar s pomočjo 21 vozil.

»Gasilska intervencija na terenu je bila zaključena ob 5:40 uri. Gorelo je v izmeri približno 40x40m. V večji meri so gorele gume, nekaj pa tudi t.i. kosovnega materiala. V pomoč pri prekopavanju žarišč je Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri MOL aktiviral gradbeno mehanizacijo (rovokopač). V začetku požara se je dim, zaradi temperature, dvigal visoko v zrak. Kasneje, ko ni bilo več velike intenzitete gorenja, se je dimna masa pričela spuščati. Večji del dimne mase se je v času intervencije gibal severovzhodno od mesta požara. Izvajal se je monitoring ozračja v izvedbi Ekološkega laboratorija z mobilno enoto – ELME. Priporoča se upoštevanje ukrepov, to je zapiranje oken in zadrževanje v zaprtih prostorih. Prav zaradi tega smo izvedli še obveščanje bližnjih stanovalcev prek ozvočenja gasilskega vozila. Na intervenciji je sodelovalo skupaj 110 gasilcev s pomočjo 27-ih vozil. Po podatkih Ekološkega laboratorija z mobilno enoto, ki izvaja meritve onesnaženja zraka na širšem področju kraja dogodka, naj bi se dim nad Ljubljano zadrževal predvidoma danes do 12. ure. Prebivalcem sporočamo, naj zjutraj ne zračijo stanovanj in naj ob izhodu na prosto uporabijo osebna zaščitna sredstva za zaščito dihal (maske).«

U. C.