Pozdrav pomladi v Ljubljani

Ljubljanskigrad.si

Pogled nazaj

V Sloveniji vse preveč pozabljamo na domače običaje in tradicijo. Namesto Gregorjevega ali slovenskega praznika zaljubljenih smo z odprtimi rokami sprejeli Valentinovo, ki ga zelo veliko ljudi tudi obeležuje. Naši predniki pa so govorili o tem, kako na Gregorjevo pride pomlad in se ptički ženijo. Na ta dan, so se mlada dekleta ozirala v nebo in oprezala za ptiči.

Gregorjevo je dobilo ime po sv. Gregorju, rimskem papežu, ki je za tiste čase veljal kot velik učenjak in dober mož. Sveti Gregor je tudi zavetnik učiteljev, zidarjev, študentov, učenjakov in tudi rudarjev.

Po julijanskem koledarju je bilo Gregorjevo sprva na prvi pomladni dan, ob njegovem godu. Nekaj stoletij kasneje, ko smo prešli na gregorijanski koledar (po papežu Gregorju), se je praznik premaknil na 12. marec.

Kako lahko v Ljubljani obeležite praznik?

V soboto, 11. marca 2017, na predvečer Gregorjevega, vas vabimo na tradicionalno prireditev Gregorčki, ki obuja star običaj, s katerim so se obrtniki poslavljali od zime in se veselili, da pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Zdaj je prireditev namenjena predvsem otrokom, ki bodo med 17. in 20. uro na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spuščali ladjice iz papirja in lesa s svečkami, imenovane barčice svetega Gregorja ali Gregorčki.

Več na: http://www.ljubljana.si/si/mol/novice/108788/detail.html

Lepo praznovanje Gregorjeva.

Uredništvo