Posvet: 70 let zveze Nato in 15 let članstva Slovenije v zvezi Nato

Foto: Nova24tv.si

Na današnji dan leta 1949 je bila v Washingtonu podpisana Severnoatlantska pogodba, s katero je bila vzpostavljena zveza NATO. Države ustanoviteljice so bile odločene varovati svobodo, skupno dediščino in civilizacijo svojih narodov, ki so utemeljene na načelih demokracije, osebne svobode in vladavine prava.

Leta 2003 je 66,08% udeležencev referenduma podprlo članstvo Slovenije v Nato, tako je Slovenija 29. marca 2004 postala članica severnoatlantskega zavezništva.

Za vzdrževanje duha vzajemnosti in čvrstosti zavezništva demokratičnih držav je potrebna tudi kar najširša podpora javnosti držav članic zavezništva, ki mora temeljiti na relevantnih informacijah in strokovno utemeljeni politični razpravi.

Državni svet RS in Slovenski odbor za Nato vabita na posvet “70 let zveze Nato in 15 let članstva Slovenije v zvezi Nato”, ki bo po eni strani osvetlil pomen ustanovitve zavezništva, njegovo poslanstvo in izzive, s katerimi se sooča danes. Po drugi strani pa bo tudi osvetlil pot Slovenije v NATO, pomen članstva za Slovenijo, njeno mesto v zavezništvu, pridobljene izkušnje ter obveznosti in priložnosti, ki jih prinaša članstvo.

Posvet bo danes, 4. aprila, ob 10. uri, v dvorani Državnega sveta na Šubičevi 4 v Ljubljani.

S. L.

Vir: Državni svet RS