zurnal24.si

Policisti so bili včeraj obveščeni o poskusu drzne tatvine na območju Most. Neznani storilec je na domu skušal zamotili oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Ko ga je oškodovanka pozvala naj pokaže dokumente je s kraja odšel. S kraja se je storilec odpeljal z avtom znamke Renault, sive barve.

Opis storilca

Moški star okoli 30 let, visok okoli 155 cm, srednje postave, oblečen v hlače in jakno z zadrgo, nosil je črno kapo s šiltom in črna korekcijska očala. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

“Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo, so sporočili s PU Ljubljana.

Preberite tudi: 

(Foto) Pred vrtcem v središču Ljubljane kup narkomanskih igel. Bo kdo ukrepal?

U. C.