Foto: Pixabay

Včeraj smo v Sloveniji potrdili 726 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 3.765 testov, kar pomeni, da jih je bilo pozitivnih 19,28 odstotka. Umrle so štiri osebe. Število žrtev je tako naraslo na 188.

Kljub vikendu porast okužb

Podatki o okuženosti za soboto 17. oktober

Potrjeno okuženi 13151 ⇑736
Aktivni primeri 6651 ⇑574
Hospitalizirani skupaj 265 ⇑24
V intenzivni enoti skupaj 49 ⇑6
Umrli skupaj 187 ⇑3
Umrli na novo v UKC Ljubljana 1
Hospitalizirani v UKC Ljubljana 80 ⇑2
v Intenzivni enoti v UKC Ljubljana 21 ⇑1

S pismom na Facebooku se je na vse Slovence obrnil generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar, ki je zapisal: “V naslednjih tednih bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva.” Opozoril je, da bodo še danes samoumevni posegi lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.

“Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov. Do tam nas ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, temveč ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas. Solidarni v borbi, odločnosti in upanju bomo uspeli. Tudi v teh težkih razmerah se rojeva novo življenje – prvi nasmeh, ki ga novorojenček vidi skozi skafander, ni nič manj iskren.”

Ob koncu zapisa je opozoril, da zdravstveni delavci lahko pomagajo samo toliko, kot jim pomaga skupnost, ki stoji za njimi.