Vir: Twitter

Zaradi strmega naraščanja okužb z novim koronavirusom je vlada sprejela nove strožje ukrepe tudi pri uporabi mask med šolskim poukom. Nekateri ravnatelji so, na čelu s stranko SD, podprli poziv vladi za šolo brez mask. Epidemiologi so si enotni, da bi v teh časih, ko v Sloveniji močno narašča število okužb, morali pozabiti na strankarsko pripadnost in politično propagando ter se zavzemati za medsebojno sodelovanje in dialog.

SD epidemijo izkorišča za politično porpagando

Kljub temu, da stroka svetuje uporabo mask v šoli se je stranka SD odločila podpreti nekatere ravnatelje in na svojem Twitter profilu objavila zapis:

»Podpiramo poziv ravnateljev za šole brez mask. Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask.«  

Stroka je mnenja, da stranka Socialnih demokratov, epidemijo in usmeritve stroke uporablja za politične namene. “Katerakoli stranka ne bi smela trenutne situacije s smrtonosnim virusom uporabljati za politične igrice,” je za Nova24TV povedal direktor NIJZ Milan Krek. Krek je še poudaril, da nikakor ne bi smeli, za svoj politični interes delati proti in v škodo ljudstva, piše Nova24TV. 

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović pojasnjuje, jo žalosti, da si ljudje ne pomagamo v časih, ko bi si morali. “Zlasti v tej fazi je uporaba mask pravzaprav edino močno orožje, ki ga imamo v boju proti tej epidemiji. Čim večja uporaba teh nas bo rešila in spravila čez to obdobje, če ne želimo ob tem zapirati šol ali gospodarstva. In tega si res ne želimo.” je pojasnila, piše Siol.net.

Beovićeva je dodala, da priporočila o nošenju mask v zaprtih prostorih, v katerih so ljudje tesno skupaj, veljajo že nekaj časa. Za ukrep o uporabi mask v šolah pa se je stroka odločla, ker se bolezen pri otrocih prenaša nekoliko drugače.

T. C.