V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije 113 zabeleženih 1.413 klicev. Med 633 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 98 prometnih nesreč, 70 kršitev javnega reda in miru ter 90 kaznivih dejanj.

 

V 87 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 8 nesrečah so bili udeleženci lažje, v 3 nesrečah huje telesno poškodovani. Nobena oseba v prometnih nesrečah ni izgubila življenja.

Ob 13.09 sta na AC Logatec–Vrhnika trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista.

Ob 13.34 sta na primorski avtocesti pred počivališčem Lom v smeri Ljubljane, občina Logatec, trčili osebni vozili. Ena oseba se je pri tem lažje poškodovala in so jo oskrbeli reševalci NMP. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom in nudili pomoč policiji pri transportu poškodovanih vozil na počivališče.

Ob 14.45 sta na cesti za Podgorje v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in počistili cestišče. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Ob 14.55 je na avtobusni postaji na trzinski obvoznici za križiščem z ulico Dobrave, občina Trzin, ob poškodovanem vozilu ležala slabo odzivna oseba. Gasilci PGD Trzin in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila ter opravili tudi preventivni pregled poškodovanega vozila. Na kraju dogodka so bili tudi policisti.

Ob 16.51 je v naselju Volaka, občina Gorenja vas-Poljane, padel motorist. Gasilci PGD Hotavlje so nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Ob 18.43 je v ulici Klanec v Tolminu osebno vozilo zapeljalo s cestišča čez podporni zid in obstalo na latniku za trto. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in ga s tehničnim posegom potegnili na cesto. Poškodovanega voznika je dežurna ekipa HNMP z Brnika in posadka helikopterja SV odpeljala v UKC Ljubljana.

Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so 8 voznikom zasegli vozilo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa so pridržali 2 voznika. Da bi zaščitili žrtve nasilja v družini, so 3 osebam izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so opravili 50 intervencij na javnem kraju, 20 pa v zasebnih prostorih. 2 kršitelja, ki sta kljub opozorilu nadaljevala s prekrškom, so pridržali.

Med kaznivimi dejanji so zabeležili 48 tatvin, 18 poškodovanj tuje stvari, 11 vlomov, 4 grožnje, 3 nasilja v družini, 2 ponarejanji listin, 2 ropa, 1 kaznivo dejanje v zvezi s prepovedanimi drogami ter 1 ponarejanje denarja.

Voznika na obvoznici prekoračila hitrost za več kot 70 km/h
Ljubljanski prometni policisti so minuli vikend pri opravljanju nadzora prometa na ljubljanski severni obvoznici, na delu kjer je hitrost omejena na 110 km/h, zaznali voznika ki sta prekoračila hitrost vožnje za več kot 70km/h. Tako so izmerili hitrost vozniku, ki je upoštevajoč toleranco vozil s hitrostjo 199 km/h, oziroma je dovoljeno hitrost na hitri cesti prekoračil za 89 km/h, drugi pa je vozil s hitrostjo 184 km/h, oziroma je dovoljeno hitrost na hitri cesti prekoračil za 74 km/h. Zoper voznika vodijo postopka o prekršku, zgrožena pa je globa v višini 1200 evrov in sankcija 9 kazenskih točk.

Neprilagojena in prekoračena hitrost sta na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Vozniki, zavedati se je potrebno, da je dovolj le trenutek nepazljivosti, ki vam lahko popolnoma spremeni življenje, in je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti in s svojim početjem ne ogrožajte sebe in drugih udeležencev v prometu.

V zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih 166 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško in sicer 147 na območju PU Novo mesto, 14 na območju PU Koper, 4 na območju PU Maribor, 1 na območju PU Ljubljana. Med njimi so obravnavali največ državljanov Afganistana (95), Maroka (26), Pakistana (19).

 

Spletno uredništvo