V letošnjem letu so ob reki Savi, v bližini kopališča Laguna, uredili še eno naravno plažo, kjer se lahko meščanke in meščani osvežijo v poletni vročini. Ponujamo vam še nekaj nasvetov za ohladitev v mestu.

Prej degradirano območje, zaraščeno z japonskim dresnikom in drugimi invazivnimi rastlinami, so očistili ter odstranili suha in bolna drevesa. Brežino so uredili s kranjsko steno (kašto) in kamnitimi zložbami, uredili so dostope, za reševalce in gasilce pa tudi pomol oziroma plato za dostop do vode. Na plažo so nasuli pesek, nanjo namestili klopi in postavili nekaj večnamenskih igral.
Pri izdelavi projektne dokumentacije so upoštevali projektne pogoje Zavoda RS za varstvo narave, Direkcije RS za vode in Zavoda za ribištvo Slovenije, upoštevali so tudi naravovarstvene pogoje, da se morajo dela izvajati izven obdobja drsti rib in izven gnezditvene sezone ptic.
Vrednost del je znašala 440.000 evrov z DDV, izvajalca del sta bila HNG d.o.o. in Lavaco d.o.o..

V Ljubljani imamo zdaj že tri naravne plaže. Na vse tri so namestili betonske ležalne ploščadi, namenjene sprostitvi in počitku. Prvo so uredili ob Savi, na Ježici, v bližini teniških igrišč, drugo pa ob Ljubljanici, ob družinskem parku Muste.

plaža muste
Plaža v parku Muste

Kje najdemo zavetje pred vročino?

Pred vročino se lahko umaknemo v mestne gozdove, parke in na druge zelene površine, v prijetno zavetje dreves. Vabljeni na sprehod na Rožnik, Šišenski hrib, v Mostec, Zajčjo dobravo ali pa na Golovec in Šmarno goro. Veliko sence boste našli tudi v največjem mestnem parku Tivoli ter na drugih zelenih površinah, do katerih je le nekaj korakov.

igrišče v Parku Kodeljevo

Po Ljubljani je razporejenih tudi več otroških igrišč, na katerih drevesa nudijo senco za bolj prijetno igranje na kakovostnih igralih. Najbolj priljubljeno »poletno« igrišče v objemu mogočnih dreves je v parku Kodeljevo. Večje igrišče, kjer je dovolj sence, je tudi igrišče v parku Slovenske reformacije, senco pa lahko poiščete tudi na več manjših igriščih, razporejenih po vsem mestu.

Osvežitev s kakovostno pitno vodo

pitnik na Trgu MDB
Pitnik na Trgu MDB

V poletni vročini je izjemno pomembna dovoljšna hidracija. Po mestu, na rekreacijskih in zelenih površinah ter ob otroških igriščih je razporejenih kar 57 pitnikov, pri katerih se lahko osvežite s kakovostno pitno vodo.

Območje z lastnim vremenom in nov pršilnik

Osvežite se lahko tudi na Prešernovem trgu, kjer vsako leto uredijo območje z lastnim vremenom, kjer nenehno dežuje. Nad instalacijo, ki je bila prvič postavljena leta 2005 v sklopu poletne slikarske šole pokojnega ljubljanskega slikarja in vsestranskega umetnika Zmaga Modica, so navdušeni predvsem otroci, turisti, pa tudi meščani.

fontana na cufarjevi ulici

Osvežite se lahko tudi na prenovljeni Čufarjevi ulici, ki je zdaj namenjena le pešcem in kolesarjem. Ob Kolodvorski ulici so namestili novo fontano oziroma pršilnik, pri katerem se lahko prijetno osvežite.

Spletno uredništvo
Vir: Mestna občina Ljubljana