Turističnemu vlakcu Urban, ki po mestnem središču vozi že pet let in pol, se je pridružil še drugi vlakec, tako da bosta zdaj na posameznem postajališču ustavila vsakih 45 minut.

Električni vlakec Urban je na prvo uradno vožnjo zapeljal v sredo, 25. aprila 2018, drugi pa se mu je pridružil 7. decembra 2023. Z obema vlakcema se lahko zapeljete mimo glavnih znamenitosti Ljubljane. Svojo pot začneta na Stritarjevi ulici, blizu Mestne hiše, nato zapeljeta na Ljubljanski grad, pot nadaljujeta ob nabrežjih Ljubljanice in se preko Trnovskega pristana, skozi središče mesta, mimo Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga vrneta na izhodiščno točko na Stritarjevi ulici.

Na vlakec lahko vstopate na različnih postajah, lahko se zapeljete cel krog ali pa le del poti. Mestne znamenitosti vam predstavi zvočni vodnik, ki je na voljo v kar 14 jezikih.

Ljubljana na poti do ogljične nevtralnosti

Ljubljana je bila aprila lani izbrana v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest do leta 2030. V okviru tega programa v središču mesta uvajajo izključno električna vozila, med katera sodi tudi novi električni vlakec Urban.

Spletno uredništvo
Vir: MOL, Foto: Doris Kordić