V sklopu akcije Za lepšo Ljubljano občina predstavlja Vrečkomat na osrednji ljubljanski tržnici, kjer so brezplačno na voljo biorazgradljive vrečke, ki jih obiskovalci lahko uporabijo namesto plastičnih vrečk.

 

Občina projekt izvaja v sodelovanju z javnim podjetjem Ljubljanska parkirišča in tržnice ter življenjsko zavarovalnico Vita, saj se vsi skupaj zavedajo, da plastične vrečke predstavljajo velik okoljski problem. Dolgo se razgrajujejo in povzročajo onesnaževanje naših oceanov, gozdov in drugih naravnih okolij.

Kot so zapisali, verjamejo, da lahko vsak posameznik naredi razliko in da lahko skupaj prispevamo k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti. Vabijo Ljubljančanke, Ljubljančane in vse obiskovalce glavnega mesta, da se pridružite prizadevanjem za ohranjanje okolja in uporabljate biorazgradljive vrečke.

Nisem večna, sem pa zato manj tečna 

Vrečkomat na osrednji tržnici so prvič postavili leta 2019 v okviru kampanje “Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka“, s katero opozarjajo na pretirano uporabo plastičnih vrečk.

Ali ste vedeli, da plastične vrečke za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let, biološko razgradljive vrečke pa skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin. S tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

Uredništvo
Vir: MOL, foto: Zavarovalnica Vita