Pekre. Kraj, kjer se je vse začelo ali zakaj bom nosil slovensko zastavo

Vir: Maribor.info
Letos mineva že 27 let od pekrskih dogodkov. Takrat je jugoarmada skušala zasesti 710. učni center TO. Vendar jugoslovanski generali niso računali na odpor teritorijalcev, nabornikov in samih Mariborčanov, ki so naredil pravi živi zid okoli centra in s tem jugovojski sporočili, da jim centra ne bodo predali.
In prav na današnji dan, 24. maja, je padla tudi prva žrtev slovenske osamosvojitve, Josef Šimčik, ki je na mirnih demonstracijah pred nekdanjo vojašnico vojvode Mišića, umrl pod kolesi oklepnika jugoarmade.

 

Vir: Družbena omrežja

 

A spomin na tiste dogodke je danes že skoraj zbledel, ne glede na žrtve. In namesto, da bi se spominjali prve žrtve slovenskega osamosvajanja, nam v glavnem mestu samostojne Slovenije, dan kasneje, Janković ponudi prireditev, ki direktno žali čustva vseh Slovenk in Slovencev. Ja, naravnost v posmeh žrtvam vojne za Slovenijo, je organizirana nekakšna pustna veseloigra, v organizaciji Svetlane Makarović, ˝Nosil bom rdečo zvezdo˝.

 

Ne, jaz je ne bom, ampak bom s ponosom razvil slovensko zastavo in se z grenkobo spomnil tistega dne, 24. maja, leta 1991.

Josef Simčik, slava Vam.

S. P.