Od danes v prodaji vinjete za leto 2020

Vir: DARS

Čeprav rožnate vinjete ostajajo v uporabi do konca januarja 2020, je z današnjim dnem mogoče kupiti rumenozelene vinjete za leto 2020. Cene, vrste in ročnosti ostajajo enake, prav tako cestninski razredi, kamor razvrščamo vinjetna vozila.

Za leto 2020 bomo imeli v prodaji devet različnih vinjet in sicer: tedenske, mesečne in letne vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter tedenske, polletne in letne vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Kar je verjetno najpomembnejši podatek je, da cene ostajajo iste. Za letno vinjeto boste odšteli 110 EUR, za mesečno 30 EUR, za tedensko pa 15 EUR. 220 EUR boste odšteli za letno vinjeto za kombinirana vozila, 60 EUR za mesečno in 30 EUR za tedensko. Vozniki motornih koles boste za letno vinjeto odšteli 55 EUR, tako kot leto prej. Mesečna vas bo stala 30 EUR, tedenska pa le 7,5 EUR.

V kolikor vinjete ne boste imeli, vas čaka kazen, saj je uporaba vinjet na hitrih cestah in avtocestah v Sloveniji obvezna, predpisana globa za voznike, ki vozila uporabljajo brez vinjet pa je 300 EUR. V kolikor vinjeta na vozilo ni nameščena s prvotnim lepilom ali z nedovoljenim posegom spremenite oziroma zmanjšate učinkovitost lepila, znaša globa 500 EUR.

Od začetka leta do 25. novembra so DARS-ovi cestninski nadzorniki izdali 54.079 plačilnih nalogov, zaradi neuporabe ali nepravilne rabe vinjete. Globe od kazni pa se v celoti stekajo v državni proračun, ne družbi DARS.

M. C.