Znana so prizadevanja evropskega poslanca dr. Milana Zvera, da pridobi dokumentacijo o obisku evropske komisarke Vere Jourove o obisku v Sloveniji, ki je potekal v marcu.

Evropska komisarka, podpredsednica komisije, se je namreč ob svojem obisku srečala tudi s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča, in to v času, ko je sodišče odločalo glede zadržanja novele zakona o RTV. Slovenska javnost je obisk razumela kot politični pritisk, zaradi česar je dr. Zver zahteval celotno poročilo o obisku. Dr. Zver je glede omenjenega obiska prejel šeststransko poročilo, ki je bilo na petih straneh cenzurirano, zaradi česar je zahtevo po dokumentaciji naslovil na generalno sekretarko Evropske komisije. Očitno pa obstajajo še drugi interni dokumenti glede obiska Vere Jourove  in je bilo postopek vredno dvigniti na raven generalne sekretarke Evropske komisije.

Kot je dr. Zver sporočil danes so iz Generalnega sekretariata Evropske komisije namreč na njegovo  razširitveno zahtevo po objavi dodatnih internih dokumentov z obiska Vere Jourove in celotnega poročila, ki so ga med tem že objavili, odgovorili, “da zaradi tekočih posvetovanj med Generalnim sekretariatom in kabinetom Jourove žal ne morejo odgovoriti na mojo zahtevo v predpisanem roku, ki se izteče danes, zato rok podaljšujejo do 29.6.”

“Cenzura kot si jo je privoščila podpredsednica Evropske komisije zadolžena za preglednost, spodkopava pravico javnosti do dostopa do ključnih informacij in vzbuja pomisleke glede transparentnosti Evropske komisije,” je ob tem navedel dr. Zver, ki je prepričan, da ima javnost vso pravico do vpogleda v te dokumente, zlasti ker gre v tem primeru za zadeve javnega interesa in odgovornosti.  ” V kolikor moji zahtevi ne bo ugodeno je naslednji korak evropski varuh za človekove pravice,” še poudarja dr. Milan Zver.

Odgovor sekretariata Evropske komisije

Spletno uredništvo