V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 964 klicev, 305 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 91 nanašalo na kriminaliteto, 81 na javni red in mir, ter 94 na prometno varnost.

 

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 38 tatvin, 16 vlomov (v osmih primerih je ostalo pri poskusu) in 7 primerov poškodovanja tuje stvari.

Obravnavali so 16 prometnih nesreč z materialno škodo in 6 prometnih nesreč z lažjimi   poškodbami. Petim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 13 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 5 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 2 nezakonita prehoda državne meje.

Vlomi:
Na Viču je bilo vlomljeno v garažo, od koder je bilo odtujeno kolo znamke Nukeproof. Škoda znaša okoli 5000 evrov.
V Kamniku je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina in ročne ure. Škoda znaša nekaj tisoč evrov.
V Mostah je  bilo  vlomljeno  v garažo, od koder je bilo odtujeno orodje. Škoda znaša okoli 400 evrov.
V Šiški je bilo vlomljeno v klet, od koder sta bili odtujeni električni kolesi znamke Apache, električni  skiro, smučarsko  opremo in alkoholne pijače. Škoda znaša okoli 5000 evrov.
V Grosuplju je bilo vlomljeno v skladišče, od koder so bile odtujene kovinske plošče. Škoda znaša okoli 8000 evrov.
Za Bežigradom je bilo vlomljeno v trgovino, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 50 evrov.
V centru Ljubljane je bilo vlomljeno v poslovni prostor, od koder je bilo odtujeno orodje. Škoda znaša okoli 5000 evrov.
V Domžalah je bilo vlomljeno v trgovino, od koder so bili odtujeni parfumi. Škoda znaša nekaj tisoč evrov.

Drzna tatvina
V petek okoli 14.30 je bila policija obveščena o drzni tatvini v centru Ljubljane. Ugotovljeno je bilo, da je osumljenec pristopil do oškodovanke in ji iz nahrbtnika odtujil denarnico. Dejanje so opazili drugi prisotni na kraju, ki so osumljenca zadržali  do prihoda policistov. 23- letniku je bila za nujen čas odvzeta prostost, zoper njega pa bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

Povzročitev splošne nevarnosti
Včeraj okoli 9.30 smo bili obveščeni o puščanju plina v Izlakah. Ugotovljeno je bilo, da je delavec z delovnim strojem pri izkopavanju pretrgal plinovod. Zaradi varnosti okoliških prebivalcev se je takoj začelo z evakuacijo stanovalcev. V dogodku ni nihče potreboval zdravniške pomoči. Plinovod so zaprli in sanirali delavci plinarne, gasilci pa preverili količine prisotnega plina v okolju, ki pa ni več predstavljal nevarnosti. Policisti še zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Prometna varnost
Policisti so obravnavali tri  prometne nesreče, v katerih so bili samoudeleženi kolesarji, ki so padli zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo oziroma nepravilnega premika s kolesom. Vsi so se lažje poškodovali, zoper njih pa bo uveden prekrškovni postopek.

V petek okoli 15.30 so bili policisti obveščeni o padcu motorista na relaciji od Višnje  Gore proti Grosuplju v naselju Peščenik. Ugotovljeno je bilo, da je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo na mokrem vozišču zdrsnil in se pri padcu lažje poškodoval. Zoper njega bo uveden prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 1. ure je na Cesti ljubljanske brigade v Ljubljani prišlo do prometne nesreče, ki jo je povzročil voznica osebnega vozila, ki je pri vožnji skozi križišče izsilila prednost voznici osebnega vozila. Voznica in njena sopotnica sta se lažje poškodovali. Zoper povzročitelja bo uveden prekrškovni postopek.

V tem tednu so policisti obravnavali dva motorista, ki sta pri Pijavi Gorici vozila skrajno neprevidno in nista upoštevala talnih označb na vozišču. Večkrat sta pri prehitevanju zapeljala čez dvojno neprekinjeno črto in vozila po nasprotnem vozišču. Njune kršitve je posnela posadka policijskega helikopterja in podatke posredovala patrulji, ki je motorista ustavila na Škofljici. Pri tem eden od motoristov ni upošteval znakov policistov in odpeljal naprej, ter s kršitvami cestno prometne zakonodaje nadaljeval. Kmalu ga je uspela ustaviti druga policijska patrulja. Prvi motorist je prejel plačilni nalog v znesku 160 evrov, drugemu pa je k temu znesku dodatno prišteto še 620 evrov in 5 kazenskih točk.

Uredništvo