Ljubljanski policisti so bili sredi marca letošnjega leta obveščeni, da svojci pogrešajo 37-letnega moškega, doma iz območja Ljubljane.

Policisti so v sodelovanju s svojci takoj pričeli izvajati ukrepe za iskanje in izsleditev pogrešane osebe in pri tem intenzivno zbirali obvestila o možnih razlogih za izginotje. Zbirali so obvestila tudi od vseh oseb, ki so bila pred tem v stiku s pogrešanim.

Na podlagi zbranih obvestil se je kmalu pojavil sum, da je pogrešanje 37-letnega moškega posledica nasilnega kaznivega dejanja. Nadaljnjo kriminalistično preiskavo so prevzeli kriminalisti Policijske uprave Ljubljana, v kateri so sodelovali še kriminalisti Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada ter forenzični izvedenci Nacionalnega forenzičnega laboratorija, predkazenski postopek pa je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

V večmesečni intenzivni kriminalistični preiskavi je bilo v okviru zbiranja obvestil opravljenih preko 80 razgovorov. Izvedenih je bilo več preiskovalnih dejanj – poleg zasegov predmetov, ogledov krajev, povezanih s preiskovanim kaznivim dejanjem, tudi več hišnih preiskav, katere je opravil preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da je 37-letni Ljubljančan žrtev kaznivega dejanja umora, ki ga je utemeljeno osumljen 38 letni Ljubljančan. Kaznivo dejanje je osumljeni izvršil v enem izmed stanovanj na območju Centra Ljubljane, po dejanju pa je truplo odpeljal in odvrgel v gozdu na območju Krima.

Truplo so v mesecu avgustu naključno našli občani. Opravljen je bil ogled kraja najdbe, zavarovanih več sledi za nadaljnje forenzične preiskave, preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani pa je odredil sodno obdukcijo. S sodno obdukcijo je bilo ugotovljeno, da je žrtev umrla zaradi poškodb, prizadejanimi s strelnim orožjem.

Po do sedaj znanih podatkih je motiv za izvršitev kaznivega dejanja koristoljubje – dolžniško razmerje osumljenca do žrtve.

Osumljenec do sedaj še ni bil prijet in procesiran, zato vam drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave ne moremo podati. Policija izvaja vse potrebne ukrepe za izsleditev osumljenca, pri tem pa sodelujemo tudi s tujimi varnostnimi organi.

Za kaznivo dejanje umora po 116. členu Kazenskega zakonika je predpisana zaporna kazen najmanj 15 let, lahko pa se izreče tudi dosmrtni zapor.

Spletno uredništvo