Vir: gov.si

Vlada je na včerajšnji seji odločala o sprejetju nadaljnjih ukrepov za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepe, ki jih je vlada sprejela bodo predstavljeni danes na novinarski konferenci.

Že od petka novi strožji ukrepi 

Od dvanajstih statističnih regij v Sloveniji jih je sedem rdečih, ostalih pet regij pa je uvrščenih na oranžni seznam. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija, kjer bodo novi strožji ukrepi veljali že od petka. Vlada je sprejela tudi nekatere ukrepe, ki bodo veljali po vsej državi. 

Pouk na daljavo 

Vlada se je med drugim odločila, da bo pouk od 5. razreda dalje potekal na daljavo, enako velja za srednje šole ter univerze. Ministrstvo za šolstvo je šolam poslalo okrožnico, kjer piše, da se bodo doma šolali učenci od vključno šestega razreda dalje.

 Ukrepi, ki bodo od jutri veljali v sedmih (rdečih) statističnih regijah:
– Začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset ljudi,
– omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,
– omejitev nekaterih športnih aktivnosti,
– omejitev prehajanja med regijami, ki so obarvane rdeče,
– uvedba obveznega nošenja zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Vlada se bo po končanih krompirjevih počitnicah odločala, ali bo ukrepe potrebno zaostriti ali sprostiti. Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša, računajo na to, da bo bo 14-dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira in se trendi vsaj delno obrnejo navzdol. 

Ukrepi, ki bodo veljali za celotno državo 

Gre predvsem za aktivacijo dodanih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu. Na ravni celotne države bodo zaostreni okrepi v šolskem sistemu ter ukrepi v povezavi s turističnimi boni, je pojasnil Janša. 

Vlada je napovedala, da bo s sprejemanjem ukrepov sledila že pripravljenemu načrtu ukrepov. Začasno bi tako lahko zaprli gostinske lokale, fitnese in športne objekte, omejili delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko naenkrat. Glede na število okužb bi lahko vlada sprejela tudi kakšen ukrep iz rdeče faze pripravljenih vladnih ukrepov.

U. C.