Ali MOL in FDV v anketi o Trgu republike namerno zavajata?

Vir: .zvkds.si

Mestna občina Ljubljana je na svoji spletni strani objavila spletno anketo in meščane vabi k sodelovanju in oddaji mnenja glede rabe in ureditve Trga republike. Celotno raziskavo je MOL sicer naročil na Centru za prostorsko sociologijo na Fakulteti za družbene vede.

Na občini naj bi želeli izvedeti, ali so Ljubljančani zadovoljni s trenutno ureditvijo Trga republike, pa tudi Prešernovega in Kongresnega trga ter kaj bi si v prihodnosti želeli na teh lokacijah. Kot utemeljujejo, se “glede urejanja Trga republike postavljajo vprašanja o načinu urejanja in opremi – med drugim, ali je to prostor, ki mora ostati »prazen« in namenjen le državnim prireditvam, ali  ga je potrebno z opremo približati vsakodnevni rabi meščanov in, ali je primeren za začasne rabe in katere so te.”

A ko se v dobri veri odločite, da boste, kot zgleden meščan, prispevali svoje mnenje in izpolnili anketo, vas preseneti nabor ponujenih odgovorov. Ko sprašujejo o osebi, na katero pomislite ob omembi Trga republike, lahko izbirate med Edvardom Kardeljem, Edvardom Ravnikarjem in Ivanom Cankarjem. In čeprav MOL trdi, da jih zanima mnenje občanov, ki bi koristila ureditvi trgov v prihodnje, v anketi zasledimo odgovore, ki so ostali daleč v preteklosti. Kako si je mogoče drugače razložiti eno od možnih trditev, ki pravi, da “me ta trg navdaja z nostalgijo po socialističnih časih”?

 

Vir: MOL

Vir: MOL

Več si lahko ogledate v anketi, ki je objavljena tukaj.

A. K.