Foto: Twitter

Opazili smo, da so se v volilno kampanjo aktivirale tudi številne nevladne organizacije in posamezniki, ki so v veliki meri povezani z levo politično opcijo. Njihov cilj je zgolj in samo rušenje vlade Janeza Janše, ki jim je tudi v času epidemije zagotovila podobno pomoč kot gospodarstvu.

 

Ukrepi za NVO v času epidemije

– delno povračilo nadomestil za čakanje na delo

-občine so lahko nevladnim organizacijam v celoti izplačale vse v proračunu in pogodbah predvidene dotacije, četudi organizacije niso uspele realizirati vseh pogodbenih aktivnosti

– oprostitev najemnine ali dela najemnine za nevladne organizacije, ki izvajajo pridobitno dejavnost, odlog plačila obveznosti kreditojemalcev in podobno)

– nevladne organizacije v javnem interesu so bile upravičene tudi do donacij v višini 1 odstotka odmerjene dohodnine in ne več 0.5 odstotkov, kar bo njihovo delo v prihodnje olajšalo in okrepilo

So samozaposleni v kulturi res v slabšem položaju kot samostojni podjetniki?

Tudi v času epidemije nihče od samozaposlenih v kulturi ni ostal brez državne pomoči, večina jih je prejela tudi temeljni mesečni dohodek v vrednosti 700 evrov. Med njimi so bili tudi tisti, ki nimajo priznane redne pravice do plačila prispevkov. Ministrstvo za kulturo je razpisalo tudi 52 delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, a je bilo zanimanje samozaposlenih slabo. Prijavilo se jih je le 17.

Kdo naj bi bili vidni predstavniki nevladnih organizacij, ki služijo levi politični opciji

Najbolj se je aktiviral Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, ki je tesno povezana z levo politično opcijo. Slednji na podlagi neutemeljenih očitkov državljanke in državljane poziva tudi k podpisu Zakona proti škodljivim ukrepom oblasti.

A.L.