V zadnjem neurju, ki je v nedeljo popoldan zajelo prestolnico, so se nekateri vozniki znova odločili za ustavljanje pod nadvozi, kar predstavlja resno nevarnost za ostale udeležence v prometu. Policija opozarja, da je tovrstno početje na avtocestah, hitrih cestah, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno.

Na cestah pogosto opazimo voznike, ki ob nevihtah ustavljajo svoja vozila na neprimernih mestih. Policija opozarja, da tovrstno obnašanje ogroža vse udeležence v prometu. “Nekateri vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil. To početje je nevarno in lahko privede do zastojev ali prometnih nesreč,” pravijo predstavniki policije.

Policija zato ponovno poziva voznike, naj upoštevajo naslednja pravila:

1. Vozniki naj ustavljajo le na parkirnih prostorih počivališč. Ustavljanje na odstavnih pasovih ali na vozišču je strogo prepovedano.

2. Vožnja, parkiranje ali ustavitev na odstavnem pasu avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, je dovoljena le v nujnih primerih. Enako velja za obračanje, vzvratno vožnjo ter parkiranje.

3. V primeru močnega dežja ali toče naj vozniki prilagodijo hitrost in se izključijo iz prometa na prvem primernem mestu, kot so počivališča ali izvozi, kjer je dovoljeno ustaviti vozilo.

4. Ko je promet gost, naj vozniki ohranijo varnostno razdaljo in potrpežljivost, zlasti pri prehitevanju. Zvočne in svetlobne signale naj uporabljajo le v primeru ogroženosti.

5. Močan dež in toča lahko na cestišče naneseta naplavine, zato morajo biti vozniki, predvsem motoristi, še posebej previdni.

6. Vozniki naj dosledno upoštevajo prometne znake, rdeče luči pred predori in talne označbe.

 

Spletno uredništvo
Vir naslovne fotografije: FB uporabnik