Evropski poslanec dr. Milan Zver je pozdravil zavrnitev predloga zakona o obnovi narave na odboru za okolje. S strani Evropske komisije predlagan zakon o obnovi narave je po njegovih besedah napad na evropsko kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo.

Zakon o obnovi narave bi zaradi vpliva na kmetijsko dejavnost povzročil manjšo proizvodnjo hrane v Evropi, kar bi še povečalo cene hrane, še bolj bi ogrozil prehransko varnost v Afriki in blokiral infrastrukturne projekte, ki so ključnega pomena za naš podnebni prehod. Zakon tudi ne ponudi rešitve, kako nasloviti zmanjševanje obsega kmetijskih zemljišč in uvajanje obnovljivih virov energije. Sam se zavzemam za varstvo in obnovo narave, vendar ta zakon preprosto ni dovolj dober in pomeni napad na evropsko kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo. Tak napad evropskih institucij na evropskega kmeta s sklicevanjem na varstvo okolja pa zame osebno preprosto ni sprejemljiv in se mora končati. Zavedati se moramo, da brez kmetov ni hrane, vsi pa žuželk pač ne sprejemamo kot alternativo govedini.

Dejstvo, da nek zakon, ki je del evropskega zelenega dogovora, ni bil sprejet na pristojnem parlamentarnem odboru, se je zgodilo prvič.

O zakonu bodo v Evropskem parlamentu sicer odločali še na parlamentarni seji v juliju, vendar je pričakovati, da zakon ne bo sprejet, postopek pa bo v celoti zaključen.

Uredništvo
Vir: evropski poslanec dr. Milan Zver