Na včerajšnjem podnebnem shodu v Ljubljani prišlo do vdora na privatno posest ter kršitev o javnem zbiranju in kršitev cestno prometnih predpisov.

Udeleženci shoda so vstopili na privatno posest – na bežigrajski stadion v lasti Joca Pečečnika, ki je povedal, da bo protestnike, ki so vstopili na njegovo zemljišče, tudi ovadil. Na privatni posesti so celo sadili drevesa.

Policija nas je obvestila, da je na včerajšnjem javnem shodu, ki so ga varovali, prišlo do več kršitev zakonov. Zapisali so:

“Policisti so opravljali varovanje javnega shoda, ki se je pričel okoli  13. ure na Kongresnem trgu in se nato nadaljeval za Bežigradom v Ljubljani. Pred pričetkom shoda so policisti organizatorja shoda ponovno seznanili, da naj shod poteka v skladu s programom in z upoštevanjem cestno prometnih predpisov. Shod je najprej potekal v skladu z napovedanim programom, nekaj po 14. uri pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti v Ljubljani in omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom. Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni. Okoli 15. ure se je shod zaključil.”

Kot so dodali, so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Lastnik objekta je bil glede motenja posesti na katerega so udeleženci vstopili, napoten na zasebno tožbo.

Prav tako policisti še preverjajo okoliščine kršitve Zakona o javnih zbiranjih, saj prijavljen javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbirajo obvestila o zaznanih kršitvah cestno prometne zakonodaje, saj so udeleženci hodili po cesti, s tem ogrožali in ovirali promet, ter povzročili zastoje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo.

Ob tem so še dodali: “Poudarimo naj, da spoštujemo in  podpiramo izražanje mnenj, vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj policija ne bo delala razlik“.

Uredništvo, J.V.