V  preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 564 klicev, 169 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 49 nanašalo  na  kriminaliteto, 40 na javni red in mir, ter 60 na prometno varnost.

 

Policisti  so  med  drugim na področju kriminalitete obravnavali rop, drzno tatvino,  12 tatvin,  8  vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in primera  poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 23 prometnih nesreč z materialno škodo, nesreči z lahkimi  telesnimi poškodbami in nesreči, v kateri sta bila huje poškodovana pešec in voznica osebnega vozila.

Glede  javnega  reda  in  miru so intervenirali 6 krat na javnem kraju in 3 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so dva posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
V  centru  Ljubljane  je  bilo  vlomljeno v stanovanje, od koder je neznani storilec  odtujil tehnično  blago.  Lastnika  je  oškodoval za okoli 2.400 evrov.
V  Šiški  je  bilo vlomljeno v gostinski lokal, od koder so odtujili denar. Povzročeno je bilo za okoli 700 evrov škode.
Na  Dolenjski  cesti  v Ljubljani so neznanci vlomili v skladiščne prostore podjetja, od koder so  odtujili  več  različnega  orodja.  Podjetje  je oškodovano za okoli 4.000 evrov.
V  Mostah je  bilo  vlomljeno  v  gradbeni  kontejner od koder so odtujili monitor in avtomat za kavo. Povzročili so za okoli 500 evrov škode.
V  Mostah je bilo vlomljeno v gradbena kontejnerja od koder so odtujili več kosov električnega orodja. Povzročili so za okoli 4.200 evrov škode.

Prijet osumljenec ropa v prodajalni
Včeraj,  nekaj pred 20. uro smo bili obveščeni o ropu v eni izmed prodajaln na  območju Domžal.  Po do sedaj zbranih obvestilih je 40-letni osumljenec vstopil  v  prodajalno, prodajalki zagrozil z ostrim predmetom ter zahteval denar.  Nadaljnje  dejanje so mu preprečili ostali zaposleni, osumljenec je odtujil  artikel   v vrednostni nekaj 10 eurov ter pobegnil iz trgovine. Na kraj  je  bilo  napotenih  več  policijskih patrulj, kmalu po dogodku pa so osumljenca s  pomočjo  občanov  prijeli  in mu odvzeli prostost. Policisti nadaljujejo z zbiranjem  obvestil  o  vseh  okoliščinah  ropa.  O  vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Drzna tatvina
Policisti  so  bili  včeraj obveščeni  o drzni tatvini, ki je bila izvršena okoli  10.  ure  na območju  Zagorja  ob Savi. Neznani storilec je na domu zamotili  starejšo  oškodovanko  s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili  denar ter nakit in  lastnika  oškodoval  za  nekaj  tisoč  evrov.  S  kraja sta se storilca odpeljala  s  starejšim  avtom  v  karavan  izvedbe, bele barve. Opis enega storilca: moški star okoli 40 let, visok med 160 in 170 cm, srednje postave kratkih  črnih las, oblečen v oranžne hlače, siv pulover, na obrazu je imel medicinsko masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policija ob drznih tatvinah dodaja:

“Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom   svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas  pod nadzorom  in  jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so se pripeljali (znamko, barvo, tip  in  reg.  št.  vozila).  V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o  načinu  storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj.”

Prometne nesreče:
Včeraj,  okoli  18.  ure  se  je  na  Šmartinski  cesti v Ljubljani zgodila prometna  nesreča, v kateri  so  bili udeleženi voznik osebnega vozila in pešca. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče prišlo, ker je voznik  odvzel prednost pešcema na prehodu za pešce. Pri tem se je en pešec huje,  drugi pa lažje poškodoval, njuno življenje pa ni ogroženo. Policisti nadaljujejo   zbiranjem  obvestil  zaradi  suma  kaznivega  dejanja. O vseh
ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Včeraj,  okoli 9. ure se je na lokalni cesti od Zaklanca proti Dolenji vasi zgodila  prometna nesreča, v kateri je bila samoudeležena voznica osebnega vozila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku zapeljal s ceste in trčila v znak, odbojno ograjo ter drevo, vozilo  pa  se je na nasipu prevrnilo  na  streho  v  strugo potoka. Pri tem se je voznica huje telesno poškodovala. S helikopterjem je bila s kraja odpeljana v UBKC Ljubljana, njeno  življenje pa je ogroženo. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah nesreče. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Včeraj,  okoli  14.  ure  se  je  Podpeški  cesti v naselju Notranje Gorice zgodila  prometna nesreča,  v  kateri  je bil samoudeležen voznik osebnega vozila,  ki  je  zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste ter trčil v objekt  ob  cesti. Pri tem se je voznik lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Uredništvo