Mojca Škrinjar: Vsi otroci morajo imeti enake možnosti za dobro življenje

hdr

V nabito polni dvorani Sv. Vida v Šentvidu je v začetku tedna potekalo zanimivo predavanje dr. Štuheca o dejavnem kristjanu.

Ločitev med posvetnim in cerkvenim je posledica Kristusovega nauka in razlikuje krščansko cerkev od mnogih drugih religioznih skupnosti in daje priložnost za vsakokratno preseganje samega sebe ter duhovno rast. Hkrati ne omejuje kristjanovega dejavnega družbenega življenja, ki zahteva oznanjevanje in dobrodelnost.

Kardeljev izgon dobrodelnih organizacij in dobrodelnih kristjanov je bil edinstven v tedanji komunistični Jugoslaviji, slovenski redovniki in nune so svoje dobrodelno poslanstvo denimo, lahko uresničevali v Bosni, Srbiji in Kosovem, Makedoniji, ne pa v Sloveniji. Tudi zato, ker ta misel solidarnosti in sočutja ni bila razvita, danes Slovenci večinoma premalo pozornosti posvečamo problemom okrog sebe, politike ne dojemamo kot služenje drugim, temveč kot nekaj slabega, je povedal. Zato je resnica zanemarjena, mnogi ljudje pa v stiski.

Dr. Štuhec je opozoril tudi na problem mladih, ki odhajajo v tujino in si ne morejo ustvariti družine v Sloveniji in tudi mladih, ki ostajajo v Sloveniji. Tudi župnija Šentvid beleži več pokopov kot krstov letno. Predavanje dr. Ivana Štuheca nas je globoko ganilo in nam dalo misliti.

oznor

Menim, da je vzgoja mladih v duhu odgovornosti in empatije naloga vzgojnoizobraževalnega sistema danes. Tako bo zraslo tudi zavedanje, da ni dovolj le poskrbeti zase, temveč se ozirati tudi na sopotnike v času in prostoru. Še zlasti kristjani imamo poslanstvo biti dejavni.

Trenutno je naša prva odgovornost iti na volitve in izvoliti odgovorne politike, ki jim bo mar za vse državljane in državljanke enako. Politike, ki bodo zlasti gledali na tiste, ki iščejo priložnost za trajnostni razvoj, zdravo podjetništvo in na tiste, ki ostajajo sami za svojimi stenami, na bolne in trpeče, zlasti pa na to, da bodo imeli vsi otroci enake možnosti za dobro življenje.

Mojca Škrinjar