V preteklem tednu, od 8. do 10. aprila 2024,  je v Leuvnu, univerzitetnemu mestu v Belgiji, potekal kongres ESU- Evropske seniorske organizacije stranke EPP – Evropske ljudske stranke, v katero je vključena tudi Slovenska demokratska stranka – SDS.

slika

Na kongresu so delegati sprejeli resolucijo Za boljši jutri- Bodimo različni. Resolucija poudarja  enotnost  za doseganje miru in varnosti,  človekovo dostojanstvo ter daje močno znamenje  desnemu in levemu ekstremizmu, ki ju obsoja. Seniorji smo bili priča najzlohotnejšemu obdobju v Evropi, totalitarizmom, kriminalnim režimom, begu, vojnam, zato smo še posebej zavezani vrednotam miru, varnosti in človekovemu dostojanstvu.

Veliko idejo evropskih skupnih vrednot, Evropo brez mej, je potrebno ponovno zasidrati v ljudskih srcih in razumu odločevalcev. Poseben poudarek daje medgeneracijskemu dialogu in solidarnosti.

V resoluciji, zlasti pod vtisom grozeče vojne nevarnosti in pomembnih političnih odločitev, ESU, ki  združuje  seniorske organizacije širom Evrope, skupaj z Evropsko ljudsko stranko (EPP) poudarja: Evropska priložnost za mir in varnost  temelji na skupnih dejanjih!

Resolucija še posebej poziva mlade nad šestnajst let, da dvignejo svoj glas, gre za njihovo prihodnost! Vsak glas na izjemno pomembnih volitvah 9. junija letos šteje, poudarja resolucija. Skupaj, mladi in stari, lahko gradimo  Evropo, ki temelji na človekovih pravicah, demokraciji, svobodi, miru in solidarnosti.

slika

Na okrogli mizi, kjer je sodelovala tudi delegatka iz Slovenije, Mojca Škrinjar, pa je tekla beseda o različnosti in solidarnosti. Mojca Škrinjar je poudarila pomembnost transparentnega informiranja ter nujnost, da se tudi seniorji pridružijo socialnim omrežjem ter pridobijo digitalne kompetence, ki jih nujno potrebujejo v današnjem digitalnem svetu.

Kongres  pa je bil tudi volilni, predstavili so se kandidati za  predsednika in podpredsednike. Izvoljen je bil nov predsednik ESU,  Belgijec Stefaan Vercamer, ki je nadomestil dolgoletno priljubljeno predsednico,  dr. An Hermanns, ki je postala častna predsednica ESU. Izvoljenih je bilo tudi  enajst novih podpredsednikov  organizacije, od katerih je na volitvah z  visokim odstotkom glasov postala tudi predstavnica Slovenije, gospa Mojca Škrinjar.

slika

Čestitamo in ji želimo uspešno delo!

Spletno uredništvo
Vir: Slovenska demokratska stranka