Ministrstvo za javno upravo z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik želi zmanjšati število upravnih enot in s tem centralizacijo in s tem tudi degradacijo določenih področij v Sloveniji!

V Sloveniji imamo danes 58 Upravnih enot po celi Sloveniji. Ministrstvo za javno upravo želi zmanjšati število le teh na zgolj 12, vse ostale enote pa bi postale le njihove izpostave.

Ob tem je potrebno poudariti, da za izdelavo osebnega dokumenta se naj ne bi spremenilo nič, večje spremembe pa bodo pri bolj kompleksnih zadevah. Eno takih so tudi gradbena dovoljenja. Le te bo potem lahko reševala le Upravna enota in ne  njene izpostave, kar pa bo marsikomu precej otežilo situacijo, da o daljšanju dobe od vložitve do pridobitve dovoljenja niti ne govorimo. Večje UE že danes potrebujejo bistveno več časa za izdajo kot manjše, s tako spremembo pa se bo to le še podaljšalo.

Ministrstvo za javno upravo to potezo opravičuje z večjo učinkovitostjo. Pa bo temu res tako?

Ob tej novici se je oglasila tudi ptujska županja, ki drugače prihaja s stranke vladne koalicije in na svojem Facebook profilu zapisala:

Ministrstvo za javno upravo (ponovno) razmišlja o reorganizaciji upravnih enot na način da jih iz 58 zmanjša na 12 – ostale postanejo izpostave.
To pomeni npr., da bi naši ljudje gradbena dovoljenja urejali v Mariboru. Tudi tujci bi svoje zadeve, dovoljenja reševali tam.
S tem se seveda ne moremo strinjati in temu odločno nasprotujemo, saj gre za še večjo centralizacijo in degradacijo določenih območij.
Argument MJU: večja učinkovitost… ?! o tem lahko razpravljamo. Zato poziv k dialogu. Na terenu. Med ljudmi. Ne v pisarnah.
Nuška Gajšek, vir: Facebook

Kot že omenjeno, naj bi dobili zgolj 12 Upravnih enot, ki bi pokrivala bistveno večja področja. Predlog reorganizacije UE, kot ga je zapisala Gajškova in se nanj tudi z dopisom ministrici odzvala, je sledeč:
 1. UE Ljubljana, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Ljubljana, Grosuplje, Vrhnika, Logatec, Domžale, Kamnik (osrednjeslovenska regija)
 2. UE Maribor, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Maribor, Ruše, Slovenska Bistrica, Ptuj, Pesnica, Lenart, Ormož (podravska regija)
 3. UE Celje, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Celje, Laško, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Žalec, Velenje, Mozirje (savinjska regija)
 4. UE Kranj, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Kranj, Jesenice, Tržič, Škofja Loka, Radovljica (gorenjska regija)
 5. UE Novo mesto, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Novo mesto, Trebnje, Črnomelj, Metlika, Kočevje, Ribnica (jugovzhodna Slovenija regija)
 6. UE Nova Gorica, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Nova Gorica, Tolmin, Idrija, Ajdovščina (goriška regija)
 7. UE Murska Sobota, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona (pomurska regija)
 8. UE Koper, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Koper, Izola, Piran, Sežana (obalno-kraška regija)
 9. UE Slovenj Gradec, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi (koroška regija)
 10. UE Brežice, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Brežice, Krško, Sevnica (posavska regija)
 11. UE Zagorje ob Savi, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Zagorje ob Savi, Litija, Trbovlje, Hrastnik (zasavska regija)
 12. UE Postojna, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Postojna, Cerknica, Ilirska Bistrica (primorsko-notranjska regija)

V zahtevnejših primerih kot so dovoljenja za tujce ali gradbena dovoljenja, je sodelovanje uradnikov s fizičnimi in pravnimi osebami zelo pomembno in taka reorganizacija nikomur, še najmanj pa strankam, ki potrebujejo take storitve, prej škodljiva kot v korist.

Uredništvo, J.V.