Vlada je s 24. februarjem 2023 imenovala Helgo Dobrin za državno sekretarko v Ministrstvu za notranje zadeve. Obenem je na položaj vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Senada Jušića, in sicer od 24. februarja 2023 do imenovanja novega generalnega direktorja, vendar največ za šest mesecev, to je najdlje do 23. avgusta 2023.

Vlada je z današnjim dnem razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, zamenja pa ga Senad Jušić, višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi.

Mandate bodo jutri začeli še nova državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Erik Pagon in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić ter trije vršilci dolžnosti generalnega direktorja direktoratov na ministrstvu za notranje zadeve. Ministrova ekipa je na vladi dobila soglasno podporo.

Helga Dobrin je pravnica in višja državna tožilka v Kranju. “Gre za kompetentno osebo, ki je strokovna državna sekretarka, pristojna za policijo in zakonodajni del,” je dejal Poklukar.

Erik Pagon, ki je inženir gradbeništva, je s Poklukarjem sodeloval že v njegovem prvem mandatu, ko je bil predsednik vlade Marjan Šarec.

Senad Jušić pa je po besedah ministra karierni policist. V policiji je zaposlen od 1991, bil je pomočnik komandirja. “Je karierni policist, v ekipo sem želel nekoga, ki prihaja s terena, po karierni poti, iz policijske uprave,” je svojo odločitev pojasnil novi notranji minister

Kdo je torej mag. Senad Jušić?

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade je minister Poklukar povedal, da gre za magistra znanosti, kariernega policista, ki je v Policiji zaposlen od leta 1991. Od letošnjega januarja je na Generalni policijski upravi (tam je zaposlen že od leta 2015), v Službi generalnega direktorja Policije, v Sektorju za razvoj in sistemske naloge, pooblaščenec za vodenje sektorja.

Pred tem je bil tudi pomočnik komandirja Policijske postaje Koper, pozneje je opravljal delo v Sektorju uniformirane policije na Oddelku za splošne policijske naloge na Policijski upravi Koper. Bil je pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije, višji kriminalistični inšpektor, specialist II na Policijski upravi Koper.

Ko sov času pretekle vlade na Ministrstvu za notranje zadeve razkrili višine plač zaposlenih na ministrstvu in v policiji za januar 2021, je Jušić zasedal 41. mesto s plačo, slabih 500 € višjo od ministrove.

Njegov brat Sejad Jušić  pa je trenutno načelnik Policijske postaje Nova Gorica.

Z jutrišnjim dnem začnejo delati še Matej Torkar, ki bo prevzel vodenje direktorata za migracije in tudi z njim je Poklukar že sodeloval v svojem prvem mandatu. Urša Židan  bo prevzela vodenje direktorata za upravne notranje zadeve, ki je bila v času njegovega prvega mandata namestnica generalne direktorice, nato pa je prevzela vodenje tega direktorata. Gregor Hudrič pa bo po novem vodil direktorat za policijo in druge varnostne naloge. Kot je povedal Poklukar, zelo dobro pozna lokalno samoupravo, saj je že sedaj zaposlen v direktoratu in velja za vrhunskega strokovnjaka.

V javnosti se je že dlje časa vedelo, da Boštjan Lindav ne uživa podpore predsednika vlade in da bo zamenjan. Že ob imenovanju Poklukarja za kandidata za notranjega ministra je le ta nakazal, da bo direktorja Policije menjal.

Lindav je mandat vršilca dolžnosti nastopil na predlog Bobnarjeve ob začetku mandata aktualne vlade, a mu vlada kljub predlogu zdaj že bivše notranje ministrice Tatjane Bobnar ni podelila polnega mandata, kar je bil tudi eden od razlogov za njen odstop decembra lani. Med razlogi za odstop je namreč Bobnarjeva navedla domnevne politične pritiske in vmešavanje v delo policije ter to podkrepila z izjavo, da ji je dal Golob  “jasno vedeti, da Lindav ni izpolnil pričakovanj in ni opravil čiščenja policije”.

Uredništvo, J.V.