Miha Kordiš: JLA je bila častna vojska

Foto: Twicsy.com

Saj razumem, da je mladost Kordiša prikrajšala služenja vojaškega roka v JLA in vendar se sprašujem, kako je mogoče, da poslanec, ki sedi v Državnem zboru, na račun davkoplačevalcev trosi take skrajno neokusne nebuloze. Kordiš brani vojsko, agresorsko vojsko, ki je napadla suvereno in samostojno državo, našo domovino. Rad bi ga spomnil, da ima ta, po njegovo, ˝častna vojska˝ na vesti smrt 19 slovenskih teritorialcev, policistov in civilistov in 182 ranjenih, na svoji strani pa smrti 44 vojakov in 146 ranjenih. Ta ˝častna vojska˝ nas je hotela pokorit, spravit na kolena in nas ponovno vrniti v jarem jugorepublike. Ta ˝častna vojska˝ je v tistih junijskih dneh leta ´91 rušila vse pred sabo. Bilo je streljanja, raketiranja, letalskih napadov, mrtvih in ranjenih. Prizori, ki jih nikoli ne bom pozabil.

Marsikateri Slovenec se je takrat odzval klicu domovine in prijel za orožje. Tudi člani moje družine so bili med njimi. Miha Kordiš tega ni storil, ker je bil star komaj dobri dve leti.

Skratka, Miha ni služil v JLA in najbrž zaradi tega sedaj doživlja hude travme. Tudi v slovenski vojski ga ni bilo, čeprav verjamem, da to ne bi bila njgova najintimnejša opcija. Mihi bi svetoval, da vpraša kaj so občutili vsi tisti slovenski starši, katerih sinovi so služili vojaški rok v tej ˝častni vojski˝, pa se žal niso nikoli vrnili v objem svoje matere in očeta.
In nikoli ne bom pozabil najlepše noči v mojem življenju. Noči iz 26. na 27. oktober leta ´91.
Takrat, prvič v dolgi zgodovini, na slovenskih tleh ni bilo več tujih, agresorskih čet.

S. P.